måndag 22 februari 2010

Krabat utan karat

Johannesbrödsträdet, Ceratonia siliqua, är en fantastisk växt. Det är inte bara vackert och lättodlat, det har dessutom en annan svårslagen förtjänst – fröbaljorna är verkligt söta och goda. Tidigare såldes de på apotek som godis och än idag mals de som kakaoersättning för diabetiker. Också fröerna har malts och använts som bot mot hosta och diarré. Det är således inte helt obegripligt varför denna bibliska växt kommit att betraktas som helig och förknippats med självaste Johannes döparen.


Vårt stora johannesbrödsträd mår mycket bra...

Men johannesbrödet är märkligare än så. På sätt och vis kan man säga att de nyss nämnda fröerna banat vägen för hela vår västerländska kapitalistiska civilisation. Oavsett hur stora de mogna fröbaljorna är och oavsett hur många fröer de innehåller väger dessa kärnor underligt nog alltid lika mycket – exakt 0,2 gram. Detta upptäcktes tidigt av köpmännen i Mellanöstern som började använda dem som enhetliga vikter. Om man sedan vet att det arabiska ordet för kärna är karat så behöver vi väl inte säga mer än att resten är historia.

Med kännedom och växtens stora uppskattning är det kanske inte så konstigt att någon eller något lagt vantarna på det ena av våra två johannesbrödsträd. I den ena krukan finns efter denna vinter inte ett spår av det lilla frösådda exemplar som bodde där. Mer besynnerligt är det som någon eller något placerat här i stället. För, vad sjutton är det här för krabat?


...men vem har invaderat det lilla trädets kruka?

16 kommentarer:

  1. Är nog bara att se tiden an o låta det växa till sig.... Ser ju ut att vara tre olika slags blad än så länge ;-) Vilken thriller!
    Ha´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera
  2. Observant Nina!
    Bladen är verkligen olika och därtill ludna.

    SvaraRadera
  3. Ser onekligen ut som ett litet fikon.

    SvaraRadera
  4. Förstår vad du menar, men nej...
    Bladen är mycket tunnare.
    De påminner en hel del om en blomsterlönn/klockmalva, men det tror vi inte heller på riktigt. Hur skulle den ha hamnat där?

    SvaraRadera
  5. Ibland glömmer man av vad som pillas ner i jorden. Satt några frön från ett fikon en gång dessa fick betydligt tunnare blad en de sticklingsförökade. Mycket lika bladen på din planta, fast du verkar ha koll.

    SvaraRadera
  6. Njaej, det är ju det vi inte har. Koll alltså ;-)

    Kul att höra om någom mer som petar ner exotiska lignosfröer!

    SvaraRadera
  7. Det mindre bladet i mitten är säkert det som det kommer fler av så småningom...hagtorn? Eller något slags olvon, de brukar ju komma i skiftande skepnader.

    Kul vetande om johannesbrödträdet! Karat=kärna alltså. Nu har jag lärt mig något nytt idag också.

    SvaraRadera
  8. Eftersom krukan stått utomhus hela sommaren tyder det mesta på att det är något självsått eller åtminstone något som fåglarna planterat. Vi tror nog att din gisning om hagtorn är bäst hittills.

    SvaraRadera
  9. Fin studie! Johannesbrödsträd - aldrig sett eller hört tidigare!
    Ha en fin dag /Bea

    SvaraRadera
  10. Tack för smicker!
    Ta en titt på närmsta större icabutik.
    Johannesbröd är inte så ovanligt numera och kärnorna gror snällt.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker det är likt hibiskus...?

    SvaraRadera
  12. Hej tack för en fin studie.Fotot löste gåtan för mig.Reste till Mallorca för 2 år sedan.Plockade frön lite här och där.
    2 olivplantor blev det, och tydligen ett johannesbrödträd.Det är nu ca 50cm högt.Har du något skötselråd?

    SvaraRadera
  13. Ja faktiskt. Johannesbrödet är på gränsen till härdigt i sydligaste Sverige och behöver därför ha en rejäl viloperiod vintertid för att må bra. Se till att det får stå rejält svalt när det är mörkt ute (det tål till och med lite frost i nödfall). Men sen när det väl vaknat, ofta redan i februari, vill det ha rejält ljust igen. Typisk orangeriväxt om du frågar oss. Annars är det anspråkslöst och trivs i vilken skräpjord som helst.

    SvaraRadera
  14. Behöver man behandla fröerna på något speciellt sätt innan man odlar?

    SvaraRadera
  15. Nädå.
    Peta ner kärnorna i vilken kruka som helst bara.De behöver inte köldbehandlas utan gror snällt ändå.

    SvaraRadera
  16. Hej
    Hur mår johannesbröd nu 2018?? Är den stor?

    SvaraRadera