torsdag 6 maj 2010

Minipinetet – en kärleksförklaring


Alla vinkar NU!
(Det är svårt att ta en rättvisande bild - alltid är det någon som inte kan sitta still..)

Det finns en liten del av Arboarkticum som är reserverad enkom för små, små barrväxter – Minipinetet. Och sällan är väl barrväxternas enastående variation tydligare än här, bland häxkvastar, blåa former, gula former, variegerade former, dvärgformer och små skott på tillväxt. Den här stenomgärdade delen av trädgården är fylld av de mest hjärtknipande rara, gulliga, färgsprakande och gosiga barrbarn. En del, som Tsuga heterophylla, är bara här på tillfälliga koloniplatser tills de växt till sig, medan andra, som de mest extrema dvärgformerna Picea Abies ’Dagö’ (tillväxt 0,5 cm per år) och Ilex meserve ’Supermini’ (namnet säger allt) förhoppningsvis här har funnit sin lekfulla plats i tillvaron.

Pinus cembra 'Tamangur'

Många av barren i Minipinetet är tveksamt härdiga hos oss, som till exempel Ilex crenata ’Dwarf Pagoda’ och åtminstone en, Cryptomeria japonica, bör definitivt inte klara sig någon längre stund – och särskilt inte en vinter som den föregående! Ändå är humöret och hälsan hos samtliga invånare strålande bra! Vi har två förklaringar. Den ena är de små stenar som lagts över jorden i hela minipinetet, dels för att det ser trevligt ut och är praktiskt att gå på, men mest för att isolera och lagra värme. Den andra förklaringen är av mer psykosocial karaktär: gemenskapen och sammanhållningen i denna lilla barnkrubba är fantastisk!

Thuja plicata 'Whipcord'

Men skämt åsido. Det finns faktiskt få saker som kan få en surmulen arboarkticer på bättre humör än ett besök i Minipinetet. Den som suttit en stund på en av stenbumlingarna som omgärdar platsen och studerat alla färger, former, karaktärer och busstreck hos invånarna förstår vad vi menar. Det här är helt enkelt en opretentiös liten kärleksförklaring till cirka 6 kvadratmeter ljuvliga minibarr.

Här är listan på alla som hittills fått en eftertraktad plats på vår barr-kindergarten - och på kartan nedanför ser man hur vi håller rätt på dem:

1) Tsuga Canadensis 'Minuta'
2) Thuja Occidentalis 'Wansdyke Silver'
3) Abies Koreana 'Oberon'
4) Taxus Baccata 'Adpressa Aurea'
5) Tsuga Diversifolia 'Minikin'
6) Thuja Occidentalis 'Ohlendorfii'
7) Ilex meserve 'supermini'
8) Juniperus communis 'Fjellblå'
9) Thuja Plicata 'Whipcord'
10) Chamaecyparis Obtusa 'Crippsii'
11) Thujopsis dolobrata 'Nana'
12) Picea Abies 'Dagö'
13) Chamaecyparis Pisifera Filifera Nana
14) Larix kaempferi Blue Dwarf, uppstammad
15) Pseudotsuga menziesii Bíla Lhóta
16) Pinus cembra Tamangur
17) Chamaecyparis 'Fairview'
18) Juniperus horizontalis 'Limeglow'
19) Taxus cuspidata 'Amersfoort'
20) Pinus Parviflora 'Goldilocks'
21) Chamaecyparis pisifera filifera 'Aurea'
22) Cryptomeria japonica 'Gold'
23) Tsuga heterophylla
24) Picea Abies 'Emsland'
25) Ilex crenata 'Dwarf Pagoda'
26) Tsuga Canadensis 'Minima'
27) Juniperus communis 'Vladivostok'
28) Thuja occidentalis 'Elleberg'
29) Taxus baccata 'Golden Jubileum'
30) Picea sitchensis 'Silberzwerg'
31) Pinus banksiana 'Schneverdingen'
32) Picea pungens 'St Marys Broom'
33) Pinus leucodermis 'Compact Gem'
34) Picea omorika "Schneverdingen"



Vår metod för att hålla rätt på småknoddarna

7 kommentarer:

  1. Oh ja, vilka godbitar ni bjuder på, avundsjuk blir jag för en hel hög av era raringar finns på min vill-ha-lista. och tack för ideén om ett litet kindergarten för småhäxor mm, det får nog bli något liknande här i Blomsterbo!
    Dessutom hamnade pinus cembra tamangur på min lista, hur fin som helst!!! Ha-begäret väcktes omedelbart till liv när jag såg bilden på den.
    Ha det gott i er trädgård!
    Många kramar/ Ullis

    SvaraRadera
  2. Imponerande ordning. Lite grann samma planläggning som jag själv idkar. Skillnaden är att jag ägnar timmar innan planteringen, ja innan inköpen och gör noggranna skisser och positionsplaneringar. Sedan köper jag växter, delvis helt andra än som fanns på planen, sedan planterar jag dom "visuellt", alltså frångår planen och så blir det som det känns bäst, där men fötterna i jorden. Efteråt? Nä, då blir det inga planer. Fast jag borde kanske.

    SvaraRadera
  3. Tack Ullis! Och just ha-begär kan vara ovanligt svårt att motstå när det gäller barr...

    Nilla - det tycks som att vi idkar diametralt motsatt metod i trädgården. Vi beundrar din planeringsförmåga! Vi har inga planer. Nånsin. Nästan. Vi går till plantskolan och bara-måste-ha. Sen kommer vi hem och skrynklar ihop pannan och undrar var sjutton vi ska ha plats. Tillkomsten av minipinetet var visserligen planerad - men först efter att vi skaffat ett halvdussin minibarr som stod i kruka vid husväggen och kände sig OTRYGGA och bara måste få ett omhuldat hem.

    SvaraRadera
  4. ...kartan har alltså tillkommit i efterhand. :-)

    SvaraRadera
  5. Vilken grymt imponerande barrsamling! Skojiga namn har de också. Schneverdigen..nästan lika tungvrickande som en isländsk vulkan...

    Det enda som finns hos oss är en jättestor och jättegammal tall utanför köksfönstret och ett helt gäng med enar utpytsade i bergskrevor ovanför huset. Men de bodde här långt långt innan vi flyttade in.

    SvaraRadera
  6. Vilket bedårande litet dagis!:)

    Ha en fin fredag

    Rebecca

    SvaraRadera
  7. Underbar syssla! Jag kan förstå njutningen. Ha det riktigt skönt i allt ert gröna!

    SvaraRadera