torsdag 18 juni 2009

I rosens namn...

...gömmer sig en fråga.

Vi är visserligen de första att erkänna att rosor inte vår starka sida, men nu vill vi faktiskt få klarhet i vad den här rosen egentligen heter!


Louis? Louise?

En anledning till att vi har svårt för rosor är TAGGARNA. Dock läste vi oss till att det fanns rosor utan taggar, och tänkte att tja, jo, lite rosor ska man väl ha ändå, så kör till, vi köper en tagglös ros. Efter noggrant övervägande införskaffades en kanadensisk rugosaros som på reklambilderna hade alldeles förtjusande knoppar: Louis Bugnet. Och tjenare vad tagglös den var. Inte.

Knopparnas skönhet höll dock vad som utlovats, så rosen har fått stå kvar och börjar så smått bli en ganska imponerande buske. Underhållsfri är den också, eftersom rådjuren sköter beskärningen åt oss (detta trots att Zeta markerat denna ros som rådjurssäker - men att våra drägglande och imbecilla monstrum till rådjur inte kan läsa kommer inte direkt som någon överraskning).

Men åter till ämnet! Den här rosen hette för några år sedan alltid Louis Bugnet. Vi har alltså kallat plantan "herr Bugnet" utan att mötas av några protester från den tilltalade. Döm då om vår förvåning då rosen på sistone alltsomoftast i stället dyker upp som LOUISE Bugnet i plantskolorna. Ni fattar så pinsamt om vi alla dessa år helt felaktigt behandlat denna varelse som en herre, och den i själva verket är en dam? Eller är det återigen den märkliga attityden till plantors namn som spökar och har orsakat ett namnbyte? Likväl som en blomma inte får vara sorgsen får kanske inte en skir ros i vitrosa nyanser vara en man? Så utomordentligt dumt i så fall.

Det här ämnet känns viktigt och akut för oss eftersom vi, trots taggarna, inte vill att den stackars rosen ska drabbas av total identitetskris. Vi blir evigt tacksamma för hjälp från den som vet säkert besked!

6 kommentarer:

 1. Har planterat 'henne' på landet, läste någon stans att herr Bugnet uppkallat rosen efter sin yngsta dotter och om det stämmer....
  Trevlig midsommar och tack för kommentaren hos mig.
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Sorry, men ni har en tjej i rabatten. Louise, alltså. Fast i dessa regnbågstider är det kanske inte så noga...
  Eva

  SvaraRadera
 3. Men då! Tackar för svaren - och lite hastig googling bekräftar ju att ni har rätt! Men snacka om det stämmer att detta är en härdig tjej, som uthärdat denna felaktiga behandling av oss? Hon ska få en egen krans till midsommar som tröst.

  SvaraRadera
 4. Oj jag kan inget om rosor alls, det slutar med att de är vackra att titta på liksom.

  Glad midsommar.

  SvaraRadera
 5. I rosens namn! Strunta i namnet,njut ocha en glad midsommar!:)

  SvaraRadera
 6. Jag är delad till vad jag tycker om rosor, den kan vara väldigt vacker att titta på och inte är jag rädd för taggar (vi har ju igelkottar, i tädgården och tre små kottar här hemma som kan var rätt stickiga ibland).

  Jo, ser att du fått lite klarthet i namnet - jag hade också sagt tjej då alla dom där brukar ha tjejnamn, Karin Boye, Astrid Lindgren osv...

  Jo, min blåa svamp trivs bäst i lite tillrätta lagad trädgårdar och den är underhålls fri åtminstånde till den spricker på vintern eller mossan tar överhand.

  Kul att helt gäng busiga saker fick följa med er norr ut.

  Trevlig midsommar, MB
  (Tyvärr hinner jag inte tillbaka och läsa svar på inlägg, så om du vill något besök min sida, vill inte var oförskämd men tänkte det var bäst att säga)

  SvaraRadera