söndag 7 juni 2009

En blöt tillställning

Eftersom vi aldrig har tid (eller lust) att springa runt på fjolårshyggen när björken har musöron får vi snällt köpa våra stenmurklor i stället. Då skulle det passa oss bättre att jaga vårmusseroner på vår egen kalkiga gräsmark. Det är också en god svamp, trestjärnig såklart, och betydligt säkrare att plocka än vad folk i gemen tror. Fram till midsommar finns det få andra vita skivlingar och ingen av de eventuella förväxlingssvamparna är farliga.

Det är bara ett problem: svamp kräver regn, och det är som bekant en ständig bristvara i Arboarkticum. MEN, i år HAR det regnat! Bara den här veckan har det kommit 27 mm, under den senaste månaden nästan 70 mm - det mesta vi någonsin fått. Onekligen läge att hålla korkgluggarna öppna - och minsann. I gräset på Utsiktsplatsen igår morse hittade vi säsongens första svamp.


Pigg musseron

Vårmusseron! Trodde vi ja, ända tills vi luktat på svampen. Visserligen påminde doften om brödbak, men inte mjöl som önskat utan snarare jäst. Foten kändes också aningen spensligare och högre än hos en vårmusseron, och mycket riktigt. Efter att ha konsulterat svampböckerna var det ingen tvekan om att detta i stället var en sommarmusseron - en inte hälften så bra matsvamp. Typisk! Aldrig får man vara riktigt glad, men tack för regnet i alla fall!

2 kommentarer:

  1. Här är en svampälskare till, som dock aldrig lärde sig musseronerna. Men det finns ju kremlor också, som inte alla känner igen. Fast länge in i juli, förstås.

    SvaraRadera
  2. Kul, då får vi utbyta kremletips om en dryg månad. Den här ovanligt fuktiga försäsongen lovar verkligen gott!

    SvaraRadera