måndag 1 juni 2009

Trädgårdstips av dignitet

Nu har det blivit dags att ge en premie till våra mest trogna läsare – de som envisas med att sitta här framför datorn och lyssna på vårt svammel, trots att det är ett så gudomligt sommarväder ute. Vi har medvetet hållit på det, men nu är det dags att bjuda på vårt kanske bästa trädgårdstips, alla kategorier.

Säg kvitten och merparten av alla som lyssnar tänker på den meterhöga rödblommande rosenkvittenbusken, Chaenomeles japonica, vars pektinstinna frukter förvisso är utmärkta till gelé och marmelad. Allt fler börjar dock bli medvetna om att äkta kvitten, Cydonia oblonga, är någonting helt annat. Särskilt i år tycks kvitten ha slagit igenom på bred front i de sydligaste delarna av landet, där de påstås gå att odla, och trendkänsliga trädgårdstokar i zon I och II, planterar kvittenträd som aldrig förr.


Den vackra rosenkvittenbusken blommar just nu...

Normalt när man lyckas få fram härdigare sorter av läckra lignoser, t.ex, persika, järnek, buxbom, vindruvor, blåregn, eller nästan vad som helst, är dessa på olika grunder inte lika attraktiva som de former som kan odlas längre söderut. Det tycks emellertid vara en väl förborgad hemlighet att detta INTE gäller kvitten. Få tycks känna till att det på marknaden numera finns en Kaukasus-klon, ’Kuganskaya’, som visserligen inte är särskilt testad i Sverige men, som åtminstone klarar de tuffa vintrarna i Moskva utan problem. Nu kan vi stolt deklarera att Katinka Kvitten, som vi kallar henne, även uthärdar de tuffa vintrarna i Arboarkticum, på friland, helt utan täckning och utan att förfrysa minsta kvist. Just nu blommar hon som bäst!


...men det gör Katinka Kvitten 'Kuganskaya' också!

Som redan antytts är Katinka heller på intet sätt mindre attraktiv än andra kvittenträd, snarare tvärtom. Trädet är lika vackert växt, de magnolialiknande blommorna är lika imponerande vackra och de jättelika väldoftande frukterna, som påminner om en storväxt korsning mellan äpple och päron, anses av vissa kännare vara de bästa i världen. De har dessutom en unik fördel jämfört med alla andra kvittenfrukter: Kuganskayas aromatiska kvittenfrukter är de enda som kan ätas direkt från trädet, utan att först kokas.

Det finns ingen anledning att tveka längre – skaffa ett eget kvittenträd, även om du bor långt upp i Norrland! Säg, var inte det ett ovanligt matnyttigt och handfast trädgårdstips?

3 kommentarer:

  1. TAck för förståelsen;) Och tipset om kvittenträdet. Men hur högt blir det? Det låter så frestande men jag behöver veta var jag i så fall ska plantera det. Var tror ni man kan få tag i ett?

    SvaraRadera
  2. Det blir som ett vanligt kvittenträd, alltså upp till 7 meter. Men i vårt klimat gissar vi att det inte blir högre än 4-5 meter. Inget jätteträd således.
    Vi köpte vårt exemplar på Fyrislunds plantskola i Uppsala, och sist vi var där fanns det exemplar kvar. Annars går det säkert att beställa hem till vilken plantskola som helst.

    SvaraRadera
  3. Tack för tips på kvitten! Ska Katinkaträdet stå så soligt som det går i norrland? Hur bör läget vara?

    SvaraRadera