torsdag 11 juni 2009

Möte med Gud

Vi har träffat Gud. Han såg inte ut som vi trodde och han talade till oss på skånska!

Alla känner naturligtvis till trädgårdsgurun Peter Korn. Självklart har även vi stött på honom i press, radio och tv eller skymtat förbi honom i något stånd på olika evenemang. Oftast ger han i dessa forum ett lätt forcerat och nästan irriterat intryck när han tvingas freda sig från påflugna trädgårdsgroupies eller mota bort klumpiga besökare som trampar ner nyplanteringarna i hans fantastiska experimentträdgård i Eskilsby, nära Landvetter. Det var därför inte utan bävan som vi dödliga på onsdagen styrde bilen förbi denna skylt:


Paradisets portar

En av de faktorer, förutom svårtyglad nyfikenhet, som gjorde att vi trots allt vågade närma oss den store mästaren var att vi tog för givet att han skulle vara alltför upptagen med att handgräva något nytt 60 meter långt alpinhus för att ens notera närvaron av några små amatörsamlare som oss. Vår plan var att så artigt och diskret som möjligt tassa runt ett varv i anläggningen innan vi, via plantförsäljningen, skulle avlägsna oss så skyndsamt som möjligt utan att störa den väldige.

Denna plan gick omedelbart om intet. Redan på uppfarten kom Peter Korn springande och välkomnade oss med ett stort leende. Sedan släppte han inte greppet om oss på över en timme utan gav oss vårt livs mest inspirerande och faktaspäckade privata guidning runt ägorna. Han var på ett strålande humör, svarade vänligt på alla våra dumma frågor och ödade med visdom ur en till synes outsinlig källa.

Vi har aldrig upplevt något liknande. Det här var det närmaste man kan komma en religiös upplevelse utan av vara troende. Peter är inte bara komplett galen, han kan också vara den mest intressanta, entusiasmerande och generösa uppenbarelse vi stött på. Han kan helt enkelt inte vara mänsklig. Det här var någonting helt annat och vi har, som redan framskymtar i rubriken ovan, våra misstankar riktade åt ett särskilt håll. Vartenda ord Peter myntade blev till budord. När bilen slutligen lämnade Eskilsby, fylld av exotiska lignoser, kändes den förvandlad till tre stora stentavlor.


Med benäget bistånd av motivet själv

Den enda vägen till sann trädgårdskärlek går via äkta och oförfalskad hängivenhet. Det finns bara en gud och han heter Peter Korn. Salig är den som är värdig att vara hans profet.

2 kommentarer: