fredag 26 juni 2009

Blommig fredag: Robinia

Kan någonting vara underbarare än ett träd översållat av doftande vita blommor?

Häromkvällen, en av de här märkligt lena och ljumma kvällarna vi haft sedan midsommar, befann vi oss på promenad i Stockholmstrakten, och stannade plötsligt till som bedövade av den mest paradisiska doft man kan tänka sig - smultron, schersmin och honung blandat till ett så ljuvligt elixir att man tyckte sig förflyttad till sydligare nejder... Och så såg vi trädet varifrån doften kom: den överdådigt blommande robinian, Robinia pseudoacacia, och känslan av paradis var komplett.


Vita doftskyar - njutning för själen...

Även hemma hos oss finns det faktiskt flera robinior - men eftersom vi dragit upp dem från frö är de ännu lite för små för att klara av uppgiften att åstadkomma doft- och synintryck som dessa. Men det är inte bara trädets blommor som är vackra - medan vi väntar på blommorna njuter vi av de dekorativa bladen, som är storvuxna varianter av ärtväxternas typiska parblad.

Det är märkligt att den underbara robinian inte är mer använd i svenska parker och trädgårdar, men man kan misstänka att förklaringen delvis ligger i att alla delar av trädet är giftiga. Man har i Sverige ofta en föreställning om att barn och djur inget hellre vill än att tugga i sig blommor och blad...


...och njutning för öga och näsa.

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

12 kommentarer:

 1. Så underbart. Var säker på att Robinian inte gick i zon 4. Måste med andra ord provas! Ha det fortsatt härligt!

  SvaraRadera
 2. Robinia står på min önskelista. Tyvärr blir den nog i största laget för min trädgård, men jag tror nog jag kan hitta en plats för den ändå. För jag vill hemskt gärna ha en!

  SvaraRadera
 3. I haven't seen these blooms in photos too. Lovely clusters!

  SvaraRadera
 4. Vad vacker den är! Har aldrig sett någon på riktigt.
  Giftiga växter förstår jag inte riktigt hysterin omkring heller. Jag har fyra barn och en hund och trädgården full med fingerborgsblommor. Inte bryr dom sig om dom!/Anette

  SvaraRadera
 5. Supervacker blomma - älskar vita "träd"-blommor! Men den här har jag inte - måste jag ändra på...*ler*

  SvaraRadera
 6. Visst är robinian underbar! Den står på min önskelista också!

  SvaraRadera
 7. Here in New England we call this tree Black Honey Locust... I did not know it was poisonous, but do know that it self sows a great deal and has sharp thorns all along its branches... even the young saplings! I have a stand on the north boundary of my land. A constant chore to deal with the saplings that want to grow everywhere. Beware! They are worth the trouble! When they are all in bloom here the fragrance is as you describe. Delicious! They do not call it Honey Locust for nothing! Lovely photos that capture the entire tree in bloom! Ours have gone by so it is lovely to see it abloom again in your world.

  SvaraRadera
 8. Det hade jag ingen aning om att det fanns ett så vackert träd. Ett sådan skulle jag vilja ha om de är härdiga i småland.

  SvaraRadera
 9. Vilket magnifikt träd, älskar de växter som stillar även doftsinnet.

  SvaraRadera
 10. Hi!
  Beautiful tree! The blooms are beautiful, have never seen one like this before! Have a great day!!

  Sherrie
  http://splummer-aviewofmylife.blogspot.com/2009/06/friday-memes.html

  SvaraRadera
 11. Jag håller med till 100%! Robinian är ett underbart träd som borde odlas mer!
  Katarina

  SvaraRadera
 12. Oj vad många år efter jag är.
  Jag fann denna post vid sökning efter att jag sett att blommorna till denna är ätliga, men här står att de är giftiga?

  SvaraRadera