lördag 27 juni 2009

Om god litteratur och usla tv-program

Utarbetade efter en ovanligt vidrig arbetsvecka skrinlade vi fredagskvällens alla ursprungliga planer på gräsklippning och trädplantering. Att somna över ett glas rödvin framför tv:n föreföll plötsligt som ett riktigt lockande alternativ. Men se tv-tidningen var redan upptagen. Det var vår gode granne Gregor guldbagge som hade lagt beslag på den. Tv-tidningar är dock nästan ännu tråkigare än tv-programmen i sig och Gregor hade följaktligen slumrat in redan på sidan tre, mittemellan danska TV3 och Discovery.


Näe, ingen Guldbaggegala i kväll heller, Zzzz.. zzz...

Försiktigt försökte vi avhysa den sömndruckne skarabén och tänkte att han i stället kunde få sova ut i en pelargonkruka i dotterns sovrumsfönster. Väl där fick han dock syn på en bok av Maria Gripe som låg kvarglömd på skrivbordet, och gissa om det blev fart på den annars bara nattaktive Gregor. Det här var tydligen litteratur av en helt annan kaliber än den förra och helt i guldbaggens smak.


Jag är inte bara guldbagge, jag är bokmal också...

Ungdomsromanen höll Gregor sysselsatt hela kvällen medan vi själva svor högt över tv:s usla utbud. Den minnesgode läsaren kanske kan återkalla hur vi i vintras sablade ner SVT:s gräsliga tv-serie med det lockande namnet ”Engelska Trädgårdar”. Denna kritik, som vi delar med alla vi känner, hade tydligen helt undgått SVT eftersom man nu, döm om vår förvåning, hade köpt in ytterligare en omgång av det patetiska programmet och som man premiärvisade på fredagen. SUCK! Du kan väl säga till när du är klar med boken Gregor!

1 kommentar: