tisdag 23 juni 2009

Den ultimata örten

Kvannen, Angelica archangelica, behöver väl knappast någon närmare presentation. Detta torde vara den ultimata nyttoväxten i örtlandet och har sedan urtid använts i alla former, rå eller tillredd på de mest upptänkliga vis som grönsak, krydda, te, konserveringsmedel, malmedel, godis, wunderbaumföregångare och inte minst universalmedel mot alla åkommor i världen, från håravfall till böldpest och engelska sjukan. Det är inte konstigt att den av munkarna fick namnet angelica med betydelsen ärkeängelört och enligt myten var det också en av ärkeänglarna (oftast Rafael eller Gabriel) som introducerade örten för mänskligheten.

I själva verket kommer inte kvannen alls från himlen, den kommer typ härifrån. Minst 99 procent av alla örter i en rejäl örtagård, t.ex. den i Arboarkticum, kommer söderifrån. Det är växter som vanligen kommit in i landet med munkarna och som ofta får hotas med repressalier för att ens komma på tanken att vilja övervintra i vårt uschliga klimat. Med kvannen är det tvärtom, den stortrivs i fjällen och längs våra blåsiga och kylslagna kuster. Kvannen ensam står i princip för hela den resterande procenten – alltså nyttoväxter som har sitt ursprung i norr och sedan blivit en kommersiell exportsuccé långt söderut.


Namnet kvanne kommer från ett gammalt nordiskt ord för rund
- nu när den blomnmar är det lätt att förstå vad som åsyftas

Kvannen tros vara en av de första växterna som våra förfäder odlade över huvud taget och i våra äldsta historiska källor, isländska sagor och norska landskapslagar, finns också sådana kvannegårdar omtalade.

Det blir lätt mycket babbel om hur det var förr i tiden när man går på strövtåg i Örtagården, men ska sanningen fram är ju kvannen än idag en högst levande nyttoväxt. Alla barlejon som skämtar om att förebygga malaria med Gin & Tonic ska veta att den typiska ginsmaken i lika hög utsträckning kommer av angelicarot som av enbär och att denna kvannetillsats förmodligen är betydligt mer verksam mot myggbett än kininet i tonicen. Det är inte konstigt att just denna enastående ört utsetts att bli symbol för det Svenska Örtasällskapet.

3 kommentarer:

  1. Intressant! Nästa gång jag möter en Kvanne, ska jag ta av mig hatten!!! /Ruben

    SvaraRadera
  2. Thank you for this informative post... I used to grow Angelica and miss it as I see it here in your gardens... I do not recall all the lore you mention, however. I must grow it again! I am so happy for 'translate google' though I know it is not perhaps so true to your words!

    SvaraRadera
  3. Thank YOU Carol, for making the effort of translating our texts! :-) We are happy and flattered to have you as our reader - and what a fantastic tool Translate Google seem to be, making that possible!

    SvaraRadera