fredag 5 juni 2009

Blommig fredag: Misstaget som blev en fullträff

I vår ständiga jakt på roliga lignoser stannade vi i fjol till på Lindhults plantskola i Halland. På deras sticklingsavdelning fann vi något som vi antog var någon slags obekant barrväxt och som därför fick följa med i shoppingkassen. Och visst är den på flera sätt lik en liten hiba (Thujopsis dolobrata) men någon barrväxt är det då inte. Det framstod med all önskvärd tydlighet när den började blomma med de mest förtjusande små klockor.


Inte blommar väl barr så här???

Alla ni trädgårdsauktoriteter ser naturligtvis på en gång att det här är en medlem av kantljungsläktet Cassiope, men för oss utan samma bildning, blev det här en helt ny, om än angenäm, bekantskap.

Just den här sorten, C. inermis, har det dock inte varit lätt att få någon information om. Inte oväntat saknar den svenskt namn och frågan är om ens det vetenskapliga namnet är helt korrekt eftersom den tycks vara lika okänd utomlands. Men just när vi funderar på detta dyker av en ren slump det senaste numret av den utmärkta tidskriften Natur & Trädgård ner i brevlådan, och gissa vem som är värvningspresent denna gång – jo just C. inermis och tre av hennes mer namnkunniga kompisar.


Kantljungen Cassiope, uppkallad efter
prinsessan Andromedas mamma Cassiopeja

Även här framstår dock Inermis som något av en doldis, men vi kan garantera att hon är värd att värva en ny prenumerant för! Kantljungsläktet har plötsligt, och helt otippat, seglat upp som nya personliga favoriter!

10 kommentarer:

 1. Superläcker i sin enkelhet, fint fotat också!

  Ha en trevlig helg/ Tyra

  SvaraRadera
 2. Fascinerande. Vacker. Och ja, Natur & Trädgådr är en utmärkt tidskrift med massor av kunskap.

  SvaraRadera
 3. Ger mig vilda fantasier om barrarter verkligen KUNDE blomma, en gran i något blått kanske...

  SvaraRadera
 4. Så söt, min tanke föll på lingon när jag såg den första blomman men ack så fel jag hade. De är ju inte ens släkt *fniss* och de blommorna växer ju på rad som liljekonvaljer. Jag skyller på att jag sällan är ute i skogen innan det är dags för svamp å då har de blommat över ;)

  Förresten växer din ljungväxt vilt också här i Sverige eller är det en framodlad variant?

  SvaraRadera
 5. Vakkert mistag!

  Ha en riktig god helg!

  SvaraRadera
 6. Vilken alldeles förtjusande klocka! Grattis till misstaget.
  Njut av helgen!
  Katarina

  SvaraRadera
 7. What a cool-looking flower!

  SvaraRadera
 8. vilken vacker ljung det där var. Verkligen trevlig.

  SvaraRadera
 9. Vilken vacker växt - och namnet var också fint, Cassiope...

  SvaraRadera