onsdag 24 juni 2009

Askungeeffekten - eller, enough bang for the bucks?

Är det verkligen OK att en blomknopp är fullt så här erbarmligt anskrämlig?


'Beast of Livermere'?

För något år sedan drabbades vi av ett starkt habegär efter en rabatt med jättevallmo och stäppsalvia. Som vanligt bejakade vi våra trädgårdslustar och anförskaffade ett antal Papaver orientale av sorten 'Beauty of Livermere' och blandade dem i rabatten med de lite senare och mer långblommande stäppsalviorna 'Caradonna'. Tanken var - och är! - att salviaplantorna ska dölja de snabbt överblommande vallmoplantorna. Rätt tänkt så långt. Men: vad ska man hitta på som gömmer de ohyggligt fula knopparna innan de slår ut då???

När vallmon väl blommar får man hoppas att man råkar vara hemma, eller allra helst ta ledigt från jobbet och helhjärtat ägna sig åt att få valuta för inköpskostnaden genom stint betraktande. Med tanke på att blomningstiden är ungefär femton och en halv minut blir ju inte ledigheten särskilt kostsam heller.

Man kan fråga sig om denna korta blomning är värd allt besvär - men såna frågor brukar ju vi verklighetsfrånvända trädgårdsentusiaster vara mycket duktiga på att låta bli att ställa oss. Nog förlåter man en blomma med ett så här eldigt inre?


'Beauty of Livermere'

För den som trots denna tveksamma reklam är sugen på att handla vallmoplantor rekommenderar vi ett besök på Plantmakeriet utanför Enköping - ett synnerligen trevligt litet ställe med ett allmänt kul perennsortiment och jättevallmo som specialitet.

2 kommentarer:

  1. 15 och en halv minut?! Undrar hur mycket arbete som ligger bakom den siffran?

    SvaraRadera
  2. Haha, jag håller med dig! Den ÄR anskrämlig! Men andra vallmosorter är faktiskt vackra.....
    /Helen

    SvaraRadera