torsdag 25 juni 2009

Den nysvenska tattarlönnen

Utan någon önskan att förhäva oss vill vi nog påstå att vi är halvhyfsade på träd. Tacka sjutton för det, vi har ju närmare 500 olika sorter i trädgården, drygt 650 med buskarna inräknade. Men detta hindrar inte att man lär sig nya saker varje dag.

I alla år har vi trott att det bara finns tre olika lönnar som betraktas som svenska: den vanliga skogslönnen (Acer platanoides), den sällsynta naverlönnen (Acer campestre) och den naturaliserade tyska sykomorlönnen (Acer pseudoplatanus). Men se, för några veckor sedan gick vi en guidad lövträdsvandring i Bergianska trädgården i Stockholm och då fick vi lära oss att det dekorativa buskträdet ginnalalönn (Acer tataricum ’ginnala’) varit så framgångsrik med självsådderna i vår flora att även den numera räknas som naturaliserad.


Ginnalalönnen - snart vanligare än sykomorlönnen

Vi vill på detta enkla sätt hälsa nysvensken välkommen och hoppas att den artar sig väl även i Arboarkticum. Hittills har det varit lite si och så med den varan, men så har också båda våra exemplar blivit hårt betade vintertid. Ja, ni vet säkert av vem…

2 kommentarer:

  1. Oops, hur många hektar trädgård har ni då? För det måste ju vara hektar det är frågan om med 500 olika träd och 150 olika buskar.

    Den lönnen hade mycket fin bladfärg, hoppas ni får den att trivas.

    SvaraRadera
  2. Njä, så stort har vi inte! Inte ens en hektar faktiskt - men många av träden är fortfarande mycket små och en del bor till och med i krukor fortfarande. Vad gör vi när de blir större...? Ojoj.

    SvaraRadera