måndag 19 januari 2009

Näringsdryck för den vintertrötte

Frostnupna nypon är en sliten kliché som förekommer på alla trädgårdssajter åtminstone någon gång. Än sen då? De är ju faktiskt oanständigt tilltalande! Men vad ska man då ha nypon till, förutom att fotografera dem i midvintertid? Mäh, massor med C-vitaminer ju, säger du. Jaha, och vad är det för fel på brustabletter, säger vi.

Frostnupen kliché

Nyponsoppa är ingen riktig hit om man inte trimmar den med ett gigantiskt berg av vaniljglass, och då känns det som man lika gärna kan hoppa över den passerade fruktsåsen. Te gjort på nypon är riktigt äckligt och schysst nyponsnaps kräver enligt kännare att man använder sig av den danska vresrosarten Rosa spinosissima, och den har vi ännu inte fått tag på. Ja, faktum är att vresrosor är den enda växt i vår trädgård som vi medvetet (om än en smula överilat) låtit utrota.

Men det finns faktiskt ett användningsområde som fungerar för nypon (förutom klipulver): ½ liter urkärnade frukter, körda i mixer, är en lagom dos till en riktigt trevlig och vackert ljusorange likör:


Tillsätt en halvflaska brännvin
1 ½ dl socker
Några matskedar vatten
2 kryddnejlikor
6 hela kardemummakärnor
och ett stänk pressad citron

Låt stå i två månader, sila några gånger och smaksätt med avsvalnad sockerlag efter behag. 50/50 sockerlag/nyponsprit, ger en elegant om än väldigt söt Crème d'Églantier, men även mindre socker ger en god likör. Ytterligare lagring förbättrar smaken än mer. A votre santé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar