lördag 31 januari 2009

Aesculus hybrida

På skolgården till Norra Latin på Norrmalm i Stockholm står en pampig hybridhästkastanj. Den har ett vackert bladverk och när den tänder sina lyktor på försommaren har de ett säreget utseende – de är tvåfärgade – både röda och gula. Det beror just på att trädet är en hybrid mellan den gulblommiga hästkastanjen Aesculus flava och den rödblommiga kastanjebusken Aesculus pavia.


Rödgula Lyktan
Naturligtvis måste vi ha ett så tjusigt träd i Arboarkticum. Därför samlades i höstas in en hel systemkasse med kastanjens tagglösa frukter, som såddes i krukor utomhus. Hybrider är lynniga. Man vet aldrig hur fertila de är och man vet aldrig riktigt säkert hur avkomman kommer att se ut. Det förstnämnda tycks inte vara något problem. Så gott som samtliga kastanjer har redan grott. Återstår att se hur de artar sig som större, men håll med om att de är läckra som små.


Rödgulgröna Monstret

Till syvende och sist återstår det största hindret – att få den kinkiga hybriden att trivas i zon 4. Det kanske är tur att det blev många småkastanjer att experimentera med...

1 kommentar:

  1. Hur har det gått? Jag uppfattar de amerikanska arterna och även hybriden, som tåligare mot kastanjemal och bladbränna, så jag tror ybrider kan vara en framkomlig väg.

    SvaraRadera