onsdag 21 januari 2009

En gosig dinosaur

På Top Five-listan "Träd vi vill odla men som dom säger aldrig kommer att funka" hittar man näst efter Platanen (se 2008-12-05) Kryptomerian, Cryptomeria japonica. Kryptomerian är en avlägsen japansk barrsläkting till vår kära sumpcypress, och kallas också "Sugi" eller japansk ceder. Trädet har i vuxet format en alldeles andlöst vacker flagande stam som skimrar i rödbrunt. Barrverket är ljusgrönt, mjukt och lite tufsigt, och används ibland till juldekorationer - men framför allt är det trädets virke som används och är utmärkt till både vackra möbler och tåliga träkonstruktioner.


Klappa mig gärna!

Stora kryptomerior finns på flera ställen i södra Sverige, och fotot är taget i det underbara Esperöds arboretum i Kivik. Få träd har en lika ålderdomlig karaktär som kryptomerian och att stryka den mjuka stammen med handen är nästan, kan man inbilla sig, som att klappa en levande dinosaur.

Eftersom alla säger att kryptomerian är alldeles omöjlig i svalare zoner än 1-2 så var vi naturligtvis tvungna att skaffa oss en förra året (se Pinetet). Det är väl rimligt att anta att vår Cryptomeria japonica 'Monstrosa Nana' kommer att må riktigt risigt efter denna vinter, men hon är rejält skyddad under många lager fiberduk och ljudet av några japanska harakiri-ritualer har hittills inte sipprat igenom den tjocka isoleringen. Eller ve! Har hon möjligen redan stillsamt somnat in för gott?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar