lördag 10 januari 2009

Farbror Pekka

Fågelbordet är under vintern trädgårdens största actionkälla. Det är många olika personligheter som ska samsas, vilket skapar intressant dynamik: ständigt denna Dennis, de loja Dumherrarna (2008-12-02), Konrad (2008-12-09) och så Pekka. Vår hackspett. Pekka är av arten större hackspett, Dendrocopos major, som torde vara Sveriges vanligaste hackspett. Vår Pekka är dock allt annat än vanlig.

Pekka är egentligen mycket snygg i sin röd-vit-svarta dräkt, men vi har vissa synpunkter på hans hygien. Skitigare fågel får man leta efter, men Pekka ursäktar sig med att hans yrkesverksamhet medför svårigheter med renhållningen. Pekka har nämligen bilverkstad (och samlar dessutom på navkapslar). Ja, ni fattar... Men vad gör väl egentligen en smula skit under fjädrarna när man har ett gott hjärta? Pekka är en vänlig själ som står på god fot med alla småfåglar - ja han är lite av deras godmodiga farbror - men är rivigare mot nötskrikan Edit och hennes väninnor.

Ibland dyker det upp en hackspett utan Pekkas röda nackteckning, och som är marginellt mindre skitig. Det är Pekkas hustru Pirjo (som driver skogens damfrisering).

På fågelbordet är Pekka snarare gourmand än gourmet, men han är noggrann med ritualerna: Landa i vildapeln, hoppa baklänges nedför stammen, stanna upp och utropa "heeehhhh!", noggrant välja rätt solrosfrö (dvs först kasta ner ett tjog ungefär på marken) och glufsa i sig. Efteråt hoppar han till dessertserveringen 70 cm upp på stammen, där han hackat ett litet hål som han kör in sin långa tunga i. Vi vill INTE veta vad han har där... Ibland gör han även en avstickare till talgbollarna, där han briljerar med halsbrytande balansakter.

Pekka har blivit allt mer tam under vintern, även om han just vid fotograferingstillfället var blyg och endast lät sig förevigas genom fönsterrutan.Pekka, relativt nyduschad efter ett pass i smörjgropen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar