måndag 26 januari 2009

Arboarkticernas känsla för träd

Det är januarimåndag och dimman ligger tät. Det enda som urskiljs i trädgården är popplarnas ärrade grå stammar som sträcker sig mot den ännu gråare himlen. Vi inleder veckan med en hyllning till alla träd.

Att träden har en särställning i både vår trädgård och i våra hjärtan kan knappast ha undgått någon läsare. Ganska säkert är det ett ämne vi ofta kommer återkomma till framöver, i beskrivningar av träd vi tidigare mött och av nya lignosbekanskaper.

Ibland kan det vara svårt att riktigt förklara den respekt, kärlek och beundran - och till och med FÖRUNDRAN - vi känner inför träd. Kan du föreställa dig en omgivning utan träd, ohyggliga tanke? De finns hela tiden omkring oss, och betraktar oss med sin tysta tålmodiga vishet. Ofta obeskrivligt starka, men ibland hjärtknipande ömtåliga. Varje träd är unikt, och visst smäller utstrålning och personlighet oftast högre än klassisk skönhet? Träd man regelbundet umgås med, till exempel de som hedrat en med att slå sig ner i ens trädgård, får man en varaktig relation till.

Och vill du ha någon som lyssnar? Go and tell it to the trees...

Vi läser just nu Peter Linders bok om träden i Alnarpsparken, och gläds åt hans reflektioner över träden han lärt känna. Peter Linder har också en känsla för träd. Vi citerar bokens inledning:
"Slutligen vill jag framföra en ursäkt till alla de träd, buskar och slingrande växter som inte kunde beredas plats i denna bok. Om ni läser detta skall ni veta att jag tycker om er också."


En skrift med stark känsla för träd

Just så är det. Vi tycker faktiskt om precis alla träd. Du kan beställa Peter Linders bok här: http://www.lindersplantskola.se/tia.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar