torsdag 19 februari 2009

Bladguld

Redan i måndags lovordade vi de vackra bokstammarna (se 2009-02-16). Dessa är dock inte den främsta förklaringen till bokarnas förunderliga vinterfägring. För visst är det sympatiskt med lövträd som behåller löven hela vintern, särskilt när de är så klädsamma som bokens. Just nu kan vi i Bokplanteringen njuta av hela färgspektrat från djupt kopparrött till renaste bladguld, beroende på art och individ. Blodboken, trikolorboken och den flikbladiga boken i all ära, men frågan är ändå om inte de vanliga vilda bokarna (Fagus sylvatica) är de allra vackraste så här års.


Boken Bodils granna vinterkappa

Våra vilda bokar, ett tiotal individer som lystrar till namnet Bodil och Småbobbarna, kommer alla från bokollon insamlade i Sveriges nordligaste naturliga bokskog. På en udde i Mälaren nära Sundbyholms travbana i Sörmland har mikroklimatet gjort att en liten relikt finns kvar av de bokskogar som en gång i tiden bredde ut sig även i Mälardalen. Det finns idag bokskogar även norr om Mälaren, t.ex. vid Wijk slott och imposanta enstaka individer så långt ut som i Forsmarks herrgårdspark, men de är alla planterade, precis som våra bokar.

Bodil var den av bokplantorna som från början artade sig bäst, därför var det naturligt att bara hon fick ett eget namn. På senare tid har dock flera av Småbobbarna vuxit både ikapp och förbi Bodil, som dock alltid kommer att ha en särställning i våra hjärtan tack vare sitt lite krumma växtsätt och sina ovanligt vackra vinterfärger. Det är värt att notera hur Bodils bladfärg skiljer sig påtagligt från den betydligt stiffare köpeboken Fagus [fäjgus] strax intill, som också utger sig för att vara en vanlig sylvatica, men som inte alls har en lika klädsam vinterrock.

5 kommentarer:

  1. Vid Älvkarleö herrgård vid Dalälven finns en skaplig bokskogs dunge som ibland kallas för den nordligaste bokskogen men de är planterade på 1700-talet.

    Förövrigt en härlig blogg som ger en massor av inspiration. Råkade hitta den ikväll så nu blir det lite sömn.
    Några tips på spännande träd som står ut med elaka frostnätter i tidig juni i östra Uppland? Gården ligger soligt och i söderläge och mest sandjord...

    Både vingnöt, det sibiriska korkträdet och rönnsumaken plågar sig fram här, medans bokar och valnöt av diverse sorter växer fint.

    Henrik Almunge-Knutby.

    SvaraRadera
  2. Vi skickar dig ett mejl, Henrik.

    SvaraRadera
  3. Jag har inte sett till något mail men jag gissar ni är upptagna med att fixa ert nya stenparti... Riktigt ambitiöst projekt, spännande!
    Själv håller jag som bäst på med veden, dock är det mest asp och tall som stryker med där inga ovanligheter direkt.

    SvaraRadera
  4. Jodå, nog skickade vi ett mejl allt.
    Men nu har vi just upptäckt att det gick till en no-reply-adress. Har du någon riktig mejladress man kan komma åt? Om du inte vill skylta med den här på bloggen så meddela oss i stället via mejlen: kontakt@arboarkticum.se

    Bästa hälsningar
    /A

    SvaraRadera
  5. Oj då, förlåt så mycket... Jodå jag kan skylta med den ingen fara. henrik.norrstrom@gmail.com alla som vill prata vedartade växter, månskens skogs och jordbruk, gamla fina maskiner, svetsning och fulmek eller något annat nördigt är varmt välkommna att höra av sig. Nu är det dags att sova efter en dags hårt arbete hos den lokala travhästuppfödaren...

    SvaraRadera