fredag 27 februari 2009

Kul i kryddlandet

Hejsan alla barn!
Idag ska vi prata om någonting riktigt spännande. Det här förstår ni barn, är en profetsalvia. Det är en lustig liten planta med fyrkantig stam och vackra ljusblåa blommor. Sådana växter odlas av indianerna som bor på andra sidan havet, i Amerika. Just dom här indianerna bor i ett land som heter Mexiko. Där går många omkring i stora hattar och dricker dålig sprit hela dagarna. Men dom här indianerna dricker ingen sprit, dom blir i hatten ändå. Det blir dom när dom äter bladen av profetsalvian. Ett enda blad räcker för att bli jättetokig och alldeles snurrig i bollen i en hel kvart. Ungefär som om man åkt karusell och spöktåg på en gång.


Profet, men inte i sitt eget örtland

Därför, om ni hittar en profetsalvia, ska ni inte smaka på den. Prata i stället med någon vuxen, som brukar veta bättre vad man ska göra med sådana här växter. Man kan också gå till farbror polisen eftersom både försäljning och innehav av profetsalvia (Salvia divinorum) eller andra växter/produkter innehållande det aktiva ämnet salvinorin A, sedan 1 april 2006 är olagligt.

Vi i Arboarkticum har därför ett litet helsike nu för tiden. Den här plantan kom till vår örtagård, långt innan den blev förbjuden. Den vet inte ens om att den är förbjuden. Vi har inte haft hjärta att tala om det för den. Den har ju inte gjort något ont och den kan ju inte hjälpa att det finns pundhuven som vill äta upp den. Vi tillhör inte dem. Vi äter inte bolmört, belladonna, alruna eller någon av våra andra vänner i Örtagården heller. Men dem behöver vi inte gömma hos en snäll granne, som vi numera måste göra med profetsalvian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar