onsdag 18 februari 2009

The Complete Library of the Garden

Mitt ute på den öländska landsbygden fann vi för några år sedan ett alldeles förtjusande antikvariat. Med oss därifrån hade vi bland annat en trevlig utgåva i 3 volymer av "The Reader's Digest Complete Library of the Garden", first edition (sic), från 1963 som var fullkomligt omöjlig att motstå för oss bokälskande, anglofila odlarentusiaster.

Det här är riktigt kul läsning. Delvis för att utgåvan är osannolikt snygg med ormbunksblad i relief på insidan av pärmen och vackert kolorerade illustrationer - men även för att textinnehållet är både förbryllande och roande.


Förtjusande!


Provocerande är det att läsa om det engelska trädgårdsåret, som tycks minst dubbelt så långt som det arboarktiska. Kapitlet "Plants of the Bible" orsakar snarare förvånat höjda ögonbryn. Och ett helt kapitel om blomsterspråket - hur användbart är det??? Allra bäst är den förmedlade insikten att alla engelsmän tycks födda till trädgårdsbefäl. Till exempel behandlas med stort allvar den ädla konsten att utforma texten till växtetiketterna på det enda rätta sättet. Måhända, hemska tanke, en kunskap som är på väg att gå förlorad???80 sidor om groddjur i trädgården? Charming!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar