torsdag 26 februari 2009

Redwood - nu även en litterär gigant

Det är inte var dag vår allra resligaste trädfavorit får ståta på förstasidan av Dagens Nyheter. I tisdagens upplaga av detta blad ägnas kulturdelens skyltfönster åt nätprojektet Autor - ett litterärt experiment som just nu pågår i landets västra delar.

- Jaha, men vad i helsefyr har då det med träd att göra? undrar du.
- En hel del, svarar vi.

I projektets först publicerade avsnitt får vi ta del av den litterära gestaltning författarinnan Lotta Lotass gett åt ett antal vykort med bilder av redwoodträd (Sequoia sempervirens). Vykorten är, gissar vi, från 1800-talets slut, då avverkningen av detta osannolikt stora och magnifika träd pågick i stor skala.


Begråt den fallne giganten

Redwoodträdet är världens allra högsta träd (inte det största - mammutträdet, Sequioadendron giganteum, har en större omkrets och en sammantaget större volym) och kanske en av de äldsta levande organismerna på vår jord. Det finns exemplar som är närmare 5000 år gamla.

Nu har vi förundrat läst de texter om redwoodträd som Lotta Lotass hittills publicerat. Autor är nämligen ett pågående projekt och vi uppmanar er att följa fortsättningen här:
http://www.ordfabriken.org/autor/autoreter/redwood/index.htm

Kanske är det inte allra mest texterna som berör just oss. Men bilderna! De handkolorerade vykorten på dessa tysta åldrande giganter förmedlar starka och kluvna känslor. Fascination över hur människan alltid finner ett sätt att kuva och exploatera. Och bedrövelse och vrede över att vi inte kan låta bli. Hur kan ett träd som stått i tusentals år och strävat hundratals meter mot skyn falla för en liten människans fumliga verktyg? Och är inte fotografierna av avverkningsmödan nästan som att exploatera en människas dödskamp?

Naturligtvis finns det ett redwoodträd i Arboarkticum. Hon heter Rödluvan och är uppdragen från frö inköpt på Kew Gardens. För dagen är hon 32 imponerande centimeter hög och framlever vintern på ett fönsterbräde, obekymrad och ovetande om sina förfäders öden.


Unga fröken Rödluva, trygg från världen utanför

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar