tisdag 3 februari 2009

À la mode

Att den röda solhatten, rudbeckian, är på modet i år igen kan vi sluta oss till efter genomgången av årets frökataloger. Inte oss emot! Rudbeckian är en ovanligt intressant perenn, som bevisar sitt existensberättigande hos oss inte bara genom sin klatschiga skönhet utan dessutom genom sin omåttliga stjärnstatus som läkeväxt.

I frökatalogerna hittade vi i år dels den limegröna sorten 'Green Envy', dels en gräddvit-grön spektakulär sak som mest ser ut som en mopp. Vi måste självklart ha båda!

Linné döpte rudbeckian efter sin företrädare i Uppsala, Olof Rudbeck d y. Nu stämmer ju inte den namngivningen längre, eftersom rudbeckian numer förs till det perenna botaniska släktet Echinacea. Det finns även flera släkten som fått behålla släktnamnet Rudbeckia, till exempel den ettåriga sommarrudbeckian, Rudbeckia hirta, och den fleråriga höstrudbeckian, Rudbeckia laciniata. Det gäller alltså att hålla tungan rätt i munnen vid besöket på plantskolan.

En av de mest kända rudbeckiorna är namnsorten 'Magnus', som även den har svensk anknytning. Den är framtagen i Skåne av plantskolan Landsbergs Perenner, och är känd och spridd över stora delar av världen. 'Magnus' håller sina kronblad lite mer horisontalt än andra rudbeckior, och får på så sätt ett mer prästkragelikt utseende. 1998 utsågs den till årets perenn i USA - snyggt jobbat!

Nu har Magnus visserligen tappat sina blad för länge sen, men han är rätt stilig även med snökristaller i barret:

Skånsk världskändis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar