måndag 2 februari 2009

Engelska Trädgårdar - ny realitysåpa?

Usla trädgårdsprogram på svensk TV är ännu ett ämne som vi kommer att nödgas återkomma till många gånger. Frågan är dock om nivån någonsin kan bli lika låg som i fredagens totala antiklimax till seriestart.

Rubriceringen "Engelska Trädgårdar" på utmärkt sändningstid, fredagkväll klockan 21:30 skapade skyhöga förväntningar. Det är ju inga större problem att hitta något sevärt i trädgårdarnas förlovade land - ungefär vilken engelsk radhusträdgård som helst kan ju få en stackars nordbo att tappa andan. Trodde vi. Ack så vi bedrog oss. Den förväntade högtidsstunden framför TV:n urartade i princip omedelbart till hånskratt och häpnad inför detta taffliga försök till reality-såpa, inklusive tårar och skenhelig glädje. Seriens avsikt var varken att visa intressanta trädgårdar eller spännande växter. Nej, här skulle vi i stället få följa "common people" i deras strävan att få med sina privata planteringar i den välrenommerade Yellow Book.

Premiärprogrammets första familj hade överhuvudtaget ingen trädgård. Deras tomt var snarare ett privat Legoland, fyllt av någon sorts elaborerade lekstugor för barn. På bilden ser ni Postkontoret - en present till det senaste barnbarnet. Någon växtlighet att tala om fanns således icke. Döm därför om vår förvåning då denna familj direktkvalificerade sig till trädgårdsguiden, med motiveringen att de med sin lekplats skulle hjälpa till att göra barn trädgårdsintresserade! DOH?

Engelska trädgårdstroll

Vi vet att det dräller av intressanta programserier om trädgård och växter, vilka brittisk TV visar varje vecka. Typiskt SVT att då köpa in just detta trams. Hur tänkte man? "Skulle det inte vara festligt att bidra till att lägga en rejäl töntstämpel på allt vad trädgårdsintresse heter?" Eller - "Vad härligt, lite tokiga trädgårdstroll, det går nog hem!"
Programmets höjdpunkt var den svenska speakerns oväntade tips till tv-tittarna om att mars är bästa tiden att sätta potatis. Ja LYCKA TILL DÅ, trädgårdsvänner, glöm bara inte att hacka hål i tjälen först.

Shame on you, SVT. En viss tröst i eländet är att legolandträdgården tycks ha rensats ut redan till årets upplaga av the Yellow Book.

2 kommentarer:

  1. Tjohooo, letade efter en bortsprungen Rolf i era spalter, men så hittade jag det här inlägget i stället. Högsta betyg! TOPPEN!!! /Ruben

    SvaraRadera