lördag 24 april 2010

Tre kära återseenden

I år klappade nog hjärtat lite extra nervöst inför avtäckning av de små stackare som just fått uppleva sin första arboarktiska vinter. Men idag har varit en underbar dag i vår trädgård! Kära lignosvänner har visat glada miner och äppelkäcka kinder trots den gångna, hemska vintersäsongen.

Den förtjusande kasperbenveden med det lika förtjusande tungvrickande namnet Eunymus cornutus var. quinquecornutus till exempel, planterades sent i augusti. Zon 3 klarar den enligt katalogerna på sin höjd, men den har klarat vintern galant, trots att den efter planteringen blev uppsparkad inte mindre än två gånger av Barbro, den fumliga vildsvinssuggan (som vi dessutom starkt misstänker satte sig på den).

Kasper, utan mössa i vårvärmen

Solfjäderstallen, Sciadopitys verticillata brukar vara märkt zon 2, men ryktet hade nått oss att den skulle var betydligt härdigare än så, och två exemplar anförskaffades förra sommaren. Och nog ser han pigg ut, där han kikar ut under fiberduken som vi fortfarande tvingar honom bära som solskydd? Hans artfrände, hybriden Sternschnuppe, är lika pigg han.

Solfjäderstallen Werther - flörtig bakom fiberduken

Men dagens roligaste återseende var ändå avtäckningen av vår kryptomeria, Cryptomeria japonica. Att den skulle ha överlevt var faktiskt mer än vad man kunnat förvänta sig, trots att vi köpt vårt exemplar hos Peter Korn, som ju är ryktbart framgångsrik med ohärdiga växter. Men dra på trissor! Peter talar uppenbarligen allvar med alla sina växter, även med de han har till försäljning. Det är med andakt och glitter i blicken vi bekräftar: japp, vi har en övervintrande kryptomeria i vår zon 4-trädgård! Kanske är det rentav läge för ett nytt avsnitt i vår serie Moderna trädgårdsmysterier: vad gör egentligen Peter Korn med sina växter???

Kryptomeria 'Peter Schwarzenegger'

7 kommentarer:

 1. Hallå kära bloggkollegor! Vilken underbar kavalkad av stolta växter på uppgång. Allra helst den sistnämnda ser väldigt spännande ut.

  Det är bara att gratulera!

  Marit som har värk i kroppen efter en hel dag med spaden i handen.

  Marit

  SvaraRadera
 2. Härligt att er zonknäckeriverksamhet lönar sig! Har ni dessutom fått vår där uppe också? :-)

  SvaraRadera
 3. Jodå André, som kära Marit säger där ovanför, när kroppen värker efter ett heldagspass i trädgårdsgymmet, då är våren obönhörligen ankommen.

  (men åkejrå, i år var det mer än lovligt segt)

  SvaraRadera
 4. Peters hemlighet? Som han själv sagt - ju mer man misshandlar dem, desto bättre klarar de sig (gällde iofs gödsling, men kan nog appliceras på annat också....) =)

  SvaraRadera
 5. Hm, Helen, då kan man inte låta bli att undra: för mycket eller för lite??? Erfarenheten härifrån tycks peka mot det senare ;-)

  SvaraRadera
 6. Heter den verkligen Peter Schwarzenegger, den övervintrade krypomerian? På riktigt? I så fall får ni se till att hålla ett extra öga på den. Den kan när som helst förvandlas till en terminator. Eller Governator som dom säger i Kalifornien.

  SvaraRadera
 7. Nog för att vi i många situationer skulla ha glädje av en terminator i trädgården, men namnet har nog den kaxiga lilla kryptomerian antagit själv, stolt som en tupp efter att ha visat vintermusklerna. Så värst skräckinjagande är han faktiskt inte, med fiberduksfluff-rester kvardröjande i barret och en ganska modest resning.

  SvaraRadera