fredag 9 april 2010

Nosar & Näbbar Del 9: En uppskattad inbjudan

Läs alla tidigare avsnitt av Nosar & Näbbar här.

Räven Max stod i köket och bakade muffins när expressbudet damp ner med ett kuvert. Max torkade av sina mjöliga tassar på hustrun Mollys förkläde, som han tillfälligtvis lånat. Hustrun var för övrigt bortrest till en gammal syster under påskhelgen och skulle således gå miste om hans välomvittnat goda och matiga sorkmuffins.

Max kände genast igen den sirliga handstilen på kuvertet och slet ivrigt upp det i hopp om att det gällde en festivitet. Han blev inte besviken:

Bäste herr Räv!

Det är mig en stor ära att stundande afton
få inventera Eder å celebrerandet
av vårens och undertecknads återkomst.

Å programmet står lättare vårsupé
följt av musikalisk soaré samt innerligt umgänge.

Klädsel av underordnad betydelse,
men gärna något frivolt och galet.

Väl mött vid pass 18 DK.

Eventuella undanflykter kommer icke
att hörsammas, än mindre accepteras.

Högaktningsfullt

Rolf, grävling

"Det är mig en stor ära att stundande afton få inventera Eder..."

Rolf hade inte behövt oroa sig. Max skulle aldrig drömma om att missa någon av grävlingens mycket uppskattade festarrangemang. Max förberedde en sista plåt muffins, stökade undan medan den gräddades och styrde sedan stegen mot klädkammaren för att hitta en lämplig stass för aftonens övningar. Han fastnade slutligen för ridbyxor, hjälm och den röda jacka som annars var förbehållen den årliga ekorrjakten.

I sitt gistna trädhus satt samtidigt Strix, den ålderstigna kattugglan, och kände sig förfärligt tuberkulös. Han erfor krämpor i hela kroppen och hade egentligen bara tre tankar i sitt gråduniga huvud: 1) ack, ack, ack! 2) ock, ock, ock! och 3) nu dör jag när som helst, hoppas jag hinner ändra i testamentet.

När budet Fritz dök upp med Rolfs inbjudan glömde Strix emellertid genast bort sin skröplighet. Han blev som en yster fågelunge på nytt, iklädde sig sin bästa rökrock och började botanisera bland alla sina tokroliga hattar för att hitta den perfekta huvudbonaden inför kvällens begivenheter. Han fastnade slutligen för en något för stor fez.

Liknande scener som de hos Max och Strix utspelade sig samtidigt också hos Herr Melin, Illern Arne och Uttern Ottar. Ingen ville missa Rolfs återkomstfest och alla ville briljera med sina klädnadskonster.

Fortsättning följer…

5 kommentarer:

 1. Är detta en tillställning enbart för herrar? Undrar vän av ordning. Man kan befara att i alla fall den fåfänga fru Melin kommer att känna sig svårt åsidosatt. Att missa ett sådant tillfälle att visa upp sig!
  Hur ska detta gå?

  SvaraRadera
 2. Jäpp, detta förefaller vara en herrmiddag. Men man ju ju aldrig vad för läckert som dyker upp efter kaffet.

  SvaraRadera
 3. Herre gud vad man missar när man sitter för länge i draget! Men nu är jag igenläst o ser med förväntan fram emot festens början ;-)
  Ha,t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 4. Skönt att se att axeln är på G igen, Nina.
  :-)

  SvaraRadera