onsdag 7 april 2010

Japansk grönpepparrot

Arboarkticer älskar sushi, sashimi och yaki-soba. I likhet med de flesta har vi dock sällan eller aldrig fått smaka äkta wasabi som tillbehör. Eftersom denna japanska pepparrot bara odlas kommersiellt långt härifrån, har dålig hållbarhet och generellt sett är vansinnigt dyr brukar vi i likhet med övriga sushitokar få hålla till godo med det som vanligen erbjuds som substitut i vår del av världen (och faktiskt även i Japan) – ett slags grönfärgad pasta gjord på vanlig pepparrot, senap och sesamolja. Nu ska det bli ändring på det för vi har nämligen lyckats få tag på en egen planta av Wasabia japonica!

Wasabia japonica - japansk grönpepparrot

Någon utplantering i trädgården av denna dyrbara växt blir det dock inte tal om. Inte bara för att den är köldkänslig utan framför allt för att wasabi alltid vill ha det fuktigt om fötterna. Den allra finaste och dyraste wasabin, som vi definitivt aldrig kommit i närheten av, odlas till och med i rinnande vatten av särskilt god kvalitet. Helst ska roten sedan rivas på ett torkat skinn av haj av en särskild sort. Dessa japaner alltså!

God, men knappast prisvärd grönsallad

Nja, vid närmare eftertanke är det kanske bättre att vi satsar på att få vår nyinförskaffade rhizom att bara överleva i stället för att äta upp den. Vi får nöja oss med att norpa ett blad ifrån plantan då och då – funkar tydligen som en exklusivare grönsallad. Jodå, vi har redan testat. Ganska okej – men knappast prisvärt.

6 kommentarer:

 1. Oj, vad häftigt! Jag är en fena på att göra japansk husmanssushi (har många japanska kompisar) och skulle gärna vilja ha en sådan (eller tio!). Var i allsin värld har ni fått tag i en sådan liten guldklimp? Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Sushi klarar jag mig utan en sån planta hade jag inte haft något emot att ha, vilka vackra blad. Håller tummarna att ni får rhizomen att må gott.

  SvaraRadera
 3. Madame, det är den danska plantskolan Stendemose.dk som saluför wasabi. Prata med din lokala plantskola så kan de säkert beställa hem några plantor. Vi köpte vår i Ösmo i Nynäshamn.
  Men Maria? Hur kan man leva utan sushi?

  SvaraRadera
 4. Vasani, wasabi? Och hajskinn - jag inser att åren utomlands har gjort mina zoologikunskaper korrupta, eller har man flyttat Östersjön sen sist? Eller går kanske strömmingsskinn lika bra? (kanske kan bli en lukrativ exportvara österut). Själva är vi småsvala inför sushi (även om en å annan konstfärdigt utfläkt kräftstjärt slunkit ned), och gillar grönt te gör vi inte överhuvudtaget, men vi bara älskar ceremonin runt ikring (nej, då menar vi inte doppandet av tepåse). Blir jag förlåten i Tokyo, och Norduppland då?

  SvaraRadera
 5. Vi ska det under moget övervägande. Sval inför sushi? Inte gilla grönt te? Man hepnar! Ack dagens ungdom av idag.

  SvaraRadera