onsdag 21 april 2010

Moderna trädgårdsmysterier: Varifrån kommer alla flygfän?

Det här är en sådan där fråga man nog egentligen inte vill veta svaret på, men som man ändå inte kan låta bli att ställa. Så här på landet påträffar man ofta stora insekter även inomhus: tordyvlar, jättelika humlor och fjärilar, för att bara nämna några. Hur kom de egentligen in i huset?
På södra salsfönstret i söndags. Men hur kom den dit?

Alla fönster har varit stängda med innerfönster hela vintern, ytterdörren har knappast stått på vid gavel och skorstenspiporna ändar vanligen i någon stängd kamin (eller ännu värre en tänd sådan). Det mest sannolika är väl därför att det i varenda springa i huset ligger stora larver och puppor som väntar på att kläckas nu lagom till våren.

Förstå oss rätt! Vi har ingenting emot insekter och andra kryp och har ett vänskapligt förhållande till de allra flesta. Men just tanken på att hela huset är nedlarvat känns av någon anledning lite ofräsch.

7 kommentarer:

 1. ouh, vad läbbigt det låter...

  Äckligaste insekten inomhus är silverfiskar tror jag... jag ryser!

  Marit

  SvaraRadera
 2. Nedlarvat! Får jag spara det ordet?
  Eva

  SvaraRadera
 3. Det är ju en sån sanslös skillnad på en larv och en fjäril, förstår precis vad du menar.

  SvaraRadera
 4. Marit, tycker du silverfiskar är så förfärliga? Kan lova dig att i jämförelse med en del andra lantliga grannar vi tvingats socialisera oss med på sistone så är silverfiskar ovanligt verserade, diskreta och sofistikerade...

  Eva, slit ordet med hälsan! :-D Men vi kan faktiskt inte låta bli att undra en smula över i vilka sammanhang det kan komma till nytta! Uppdatera oss gärna vid tillfälle!

  SvaraRadera
 5. jo låter lite ofräscht

  huu ryser lite...

  SvaraRadera
 6. Jag har nästan glömt bort hur många fler intressanta insekter det finns på landet... men silverfiskar är superäckliga.

  Men så har vi ju också tvestjärtar som alltid verkar vistas på fel ställen. Och snabba är de också...

  Marit

  SvaraRadera
 7. Marit, du får göra som i England där man har en helt annan inställning till dessa trevliga och sympatiska nyttodjur - sätt upp tvestjärtsholkar åt de små raringarna!

  SvaraRadera