tisdag 15 februari 2011

Vem har sett Goshiki?

Vår älskade doftbuske, Osmanthus heterophyllus ’Goshiki’, har spårlöst försvunnit . Goshiki, som betyder femfärgad på japanska, är mycket lik en gulvariegerad järnek men är faktiskt betydligt närmare släkt med vanlig bondsyrén. Som äldre blir doftbuskar breda, men låga, buskage med underbart väldoftande trattlika vita blommor. Dit hade dock vår lilla planta en bra bit eftersom han bara var en tvärhand hög och inte ens hade hunnit bli avporträtterad särskilt ofta.

Goshiki i somras

Goshiki var vid försvinnandet lätt solbränd. Det var för ett par veckor sedan, då snön närmast huset tillfälligt försvunnit, som han senast var synlig i Sydrabatten. Den egentligen ytterst ohärdige och normalt vintergröne Goshiki hade då sparkat av sig sin skyddande fiberduk, vilken ännu inte återfunnits. Nu är också den lilla doftbusken själv borta – helt utan några ledtrådar angående bortförandet. För det är just det vi misstänker. Vi tror inte att Goshiki flyttat på sig för egen maskin. Möjligen är han kidnappad! 

Den sista bilden på Goshiki, tagen för två veckor sedan

Upplysningar om den försvunne goshiki emottages tacksamt på http://arboarkticum.blogspot.com/. Eventuella krav på lösensummor kommer inte att beaktas.

4 kommentarer:

 1. Om Er Goshiki mot förmodan skulle förvirrat sig hit upp till oss i höga nord så hör jag av mig. Men det vore nog ett självmordsuppdrag för den rara växten.
  Kanske någon av era fyrbenta vänner (eller ovänner) vet mer om detta mysterium?

  SvaraRadera
 2. Nån älg som trodde det var sallad?

  Annars finns det tvåbenta planttjuvar, min första kamelia blev snappad en tidig vintermorgon för ett antal år sedan.

  SvaraRadera
 3. Att se ut som en giftig järnek kan vara ett bra skydd i trakter med bildade kreatur - i Norduppland är det lönlöst. Korkade råbocken Iddi fullkomligt älskar denna tveksamma föda. Att Goshiki snarare smakar syrén än gift kanske spelade mindre roll denna gång.

  SvaraRadera
 4. oj,oj,oj... hoppas den hittar tillbaka till sin plats igen :=)

  SvaraRadera