Äntligen har vi fått ut de sista (?) frösådderna på stratifiering! Det är i senaste laget, eftersom tre veckors kyla är absoluta minimum för de mest lättgrodda perennerna, och de flesta behöver betydligt längre tid än så. Men i kvällspressen meddelas idag att amerikanska meteorologer hävdar att vintern på våra gudsförgätna breddgrader ska vara till i maj, så det ordnar sig kanske. Hurra (?).
Arboarkticer samlar som bekant på det mesta i växtväg, men för vissa arter ger det extra tillfredsställelse att få kryssa för en ny variant i listorna. Check! Done! Got ya! Catch them all!! I år fanns till exempel Paeonia intermedia, centralasiatisk pion, i sortimentet hos Konnässörsklubben – det vill säga Göteborgs botaniska trädgårds medlemsklubb.
Konnässörsklubben tillhandahåller på ett förnämligt vis korta beskrivningar av arten på påsen, och just beskrivningen av Paeonia intermedia fick oss att ännu en gång fundera över samlandets psykologi och nörderi.
”En sällsynt pion som förväxlats med P. anomala
men har ett helt annat rotsystem”
men har ett helt annat rotsystem”
”Ett helt annat rotsystem”. Jaha! Mhhh! Minsann!!! Detta rotsystem får oss alltså att betala 50 kr påsen plus frakt och invänta groning i cirka två år, för att sedan lyckligt kunna pricka av Paeonia intermedia i listorna? För den sibiriska pionen, Paeonia anomala har vi ju såklart sedan länge.
Varför utsätter vi oss för detta? Vad är det som låter denna samlandets gen fortleva genom årtusendena? ”Survival of the fittest” har vi alla lärt oss, men ärligt talat: hur överlägsen är man egentligen, när man ligger där på knä och rafsar i rabatten, för att bevisa för omgivningen att ens centralasiatiska pion faktiskt har ett ”helt annat rotsystem” än den hart när identiska sibiriska pionen intill???
:-D världen skulle vara ett pinnhål tråkigare utan loonies. Men kanske ska ni fundera på om ni kanske ska plantera di båda i glaskrukor. Vem vet, rotsystem kanske är nästa trend. Om jag nu inte är alldeles borta i knoppen.
SvaraRaderaVad vore världen och vetenskaperna utan galenskap och nörderi? Så länge det inte kan betraktas som samhällsfarligt så står jag gärna bredvid och hejar på. Men vinter fram till maj...där går nog någon slags gräns i alla fall.
SvaraRaderaLycka till med intermedian!
Hej Arboarkticum!
SvaraRaderaMen det är just sådana små ord och meningar som ovanlig, sällsynt, fåtal frön och raritet som får oss nördar att 'gå igång'. Att vi sedan får vänta flera år på resultatet spelar ju ingen roll för vi har ju sällan bråttom.
Ska följa med spänning din sådd!
ha det gott!
Oh, jag blir oxå till mig i hjärteroten när någon ovanlig, raritet inhandlats! "Att den är dyr- vad gör väl det- den är ju min" och som jag har längtat efter den...
SvaraRaderaTillfredsställelsen är enorm när man flyttat fyndet från "vill-ha-listan" till "mina-inköpta-växter".
konnässörsklubbens katalog har en förmåga att fylla "vill-ha-listan" med många sorter som man bara måste ha....
Ha en bra dag! Kram Ullis
Vad skönt det är med förstående, likasinnat galna bloggvänner! :-)
SvaraRaderaSkönt för er att få det gjort!
SvaraRaderaLYCKA TILL!
Länge leve nörderiet!!! Inser att jag genast måste få ner fröer i jorden och ut!!! Men å andra sidan verkar jag ju ha ända till maj på mig... Har bland annat köpt Tulipa Sprengeri från Konnässörsklubben. Den kan behöva mer än en köldperiod står det. 2x3 veckor då? undrar jag...
SvaraRaderaKram!