måndag 21 februari 2011

Blytungt en-nörderi

Håll i er, för nu blir det nördigt!

Blyertsenar tycks vara en salig röra. Det är allmänt bekant att detta är världens största och mest snabbväxande en, att den bevisligen kan bli över 2000 år gammal och att den doftar precis som blyertspennor, vilka tidigare gjordes av just detta nordamerikanska träd. Men vilket är då trädet? Är det juniperus virginiana, som de flesta tycks anse, eller är det den nära släktingen juniperus scopulorum, vilket bland annat Bo Grönts lexikon menar? De flesta, däribland Kulturväxtlexikon, vill dock hellre kalla det senare trädet för röd-en eller Rocky Mountain-en.

Påstådd blyertsen i Botan i Uppsala

Om man går till de amerikanska källorna blir man inte mycket klokare, bland annat för att båda dessa enar går under namnet Red Juniper (ibland med tillägget Eastern och Western). Dessutom tycks de ofta hybridisera med varandra och de kultivar som finns i handeln tycks också ha osäker bakgrund. Till exempel har en av de mest kända virginiana-sorterna, den så kallade ’Skyrocket’ nyligen visat sig vara en scopulorum.

Anledningen till att vi själva engagerar oss i denna nördfråga är att vi för några år sedan fick en påse frön från en trädgårdsförening. Ett tiotal av dessa har nu grott snällt och särskilt ett av dem har satt fart som en raket mot taket. Men vilken av informationen på fröpåsen ska vi ta fasta på? Är det verkligen en blyertsen, som det påstås, eller är det en juniperus scopulorum, som det också står. Och oavsett vilket, är det i sådana fall en Skyrocket?

Vår största egna påstådda blyertsen...

Och om ni skulle undra… jodå, den lilla enbusken doftar blyertspenna, men vad hjälper det för vilket är nu den äkta blyertsenen?


Eller är det en röd-en?
Inte ens doften kan avgöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar