fredag 10 september 2010

Kvintetten som sprängdes eller En skäggig dam försvinner

Vår så försiktigt påbörjade samling av vinterhärdiga kaktusar har expanderat ytterligare. Nyligen kompletterades det taggiga kärlekspar vi tidigare berättat om med tre nya personligheter ur opuntia-släktet.

Duon blev en kvintett

Men inte ens två veckor kunde den nya kvintetten hålla sams. När vi senast tittade till kaktusbädden varseblev vi att någonting inte stod rätt till.

Hmm, det är någonting som saknas på den här bilden…

Den allra taggigaste och aggressivaste av de nyinflyttade kaktusarna – Opuntia darvinii – hade redan fått nog, dragit upp bopålarna och flyttat till, ja vad vet vi, grannarna kanske? Eller också kanske hon, skrämd av alla hemska historier om de arboarktiska vintrarna, hasat sig ändå upp till busshållplatsen för vidare transport till orangeriet i Botan i Uppsala.

O. darvinii bor inte här längre

Ett alternativt scenario är förstås att hon inte alls avlägsnat sig för egen maskin utan i stället fallit offer för någon av våra vidriga vilda skadedjur. Jo, det hade allt varit en syn för gudar det – om den korkade råbocken Iddi skulle ta en ilsken opuntiafröken i munnen!

Nu vet vi inte om det gick till så. Men det finns faktiskt ett ögonvittne. Redan vid planteringstillfället var fröken darvinii grinig och obstinat. Därför passade hon på att göra sig av med den ena av sina småttingar, vilken vi räddade och satte i en egen kruka inomhus i gästrumsfönstret, rakt ovanför kaktusbädden. Den lille kaktuskillen måste således ha sett hela dramat utanför fönstret. Men, måhända svårt chockskadad, vägrar han berätta vad som verkligen hänt. Nåja, om han överlever chocken har vi ju i alla fall sörjt för återväxten. Och Iddi tror vi inte kommer tillbaka (just till kaktusbädden i alla fall).

– MAMMA!!!

5 kommentarer:

 1. Åh, kära hjärtans! Alla mina modersinstinkter väcktes till liv! Stackars arma barn... Finns det några fosterföräldrar till hands? Tänker på kärleksparet... räcker deras kärlek till för en lite parvel också?

  SvaraRadera
 2. Tja, får han bara lite rötter så är ju mammas plats i rabatten ledig. Han kommer säkert att bli adopterat i gänget vad det lider. Betrakta nuvarande tillstånd lite som en kuvös.

  SvaraRadera
 3. Ni får väl komma till jul då så blir det glögg med hemodlade russin ;)
  Kaktusar är läckra, men inget för mig, jag är alltid på fel ställe med fingrarna.
  Ha en härlig helg,
  Eva

  SvaraRadera
 4. Ni är ju helt sanslösa, samlar ni på kaktusar OCKSÅ?!!
  Hoppas grabben kommer över chocken i alla fall. Tequila brukar lugna nerverna.

  SvaraRadera
 5. Tempting tempting Eva. Ifjol var vi på Madeira över jul så vi har ju vanan inne att tillbringa årets mörkaste tid på sydligare breddgrader. Känner du till något bra B&B i Eslöv eller så?

  Men snälla Tant Grön, du menar väl inte på fullt allvar att vi ska ska börja knapra på vår påvra agavesamling nu också bara för att tillfredställa en tillfälligt förvirrad knattekaktus. Nä, det blir ingenting med det. Tequila är inte bra för figuren och små suckulenter glömmer så fort ändå.

  SvaraRadera