torsdag 16 september 2010

Ett våldsamt slut till mötes?

Och så var det återigen det här med växternas namn. Närmare bestämt sortnamn; den där delen av namnet som står direkt efter artnamnet, inom citationsblippar.

Vi kan ta till exempel Iris sibirica 'Silver Edge'. Där fattar man ju associationen, eftersom bladen har tydliga vitskimrande kanter. Att Viola sororia 'Freckles' har en fläckig blomma är väl inte direkt någon överraskning. Och att man vill hylla en artist eller konstnär via en vacker pion som Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt' är ju inte heller så konstigt.

Men så har vi de där namnen där man står förbluffad inför hur namngivaren tänkte. Här är till exempel 'Caspar Hauser', vår allra vackraste fuchsia:

Fuchsia 'Caspar Hauser'

Vad är associationen här, undrar vi? Kaspar Hauser var ju hittebarnet som dök upp i Tyskland på 1800-talet, som tycktes ha levat hela sitt liv ensam, instängd i en grotta, och som ganska raskt efter att han dykt upp mördades. Det viskades om att han i själva verket varit ättling till storhertig Karl av Baden - något som dock ingen kunnat bevisa.

Och vad betyder nu detta för vår vackra krukväxt? Är den förutbestämd att gå en våldsam, för tidig död till mötes??? Och kan vi, såsom fosterföräldrar, i så fall förvänta oss någon form av ståtligt arv?

3 kommentarer:

 1. Javisst är det underligt. För mig är det också en gåta att man döper en fuchsia till Winston Churchill. Men den kanske röker cigarr och dricker whisky.

  SvaraRadera
 2. Ja den fuchsian får ni hålla ett extra öga på. Caspar Hauser, visst blev hans öde en superb film av Werner Herzog någongång på 80-talet?
  Bland mina pelargoner med rara namn som Elinros och Prinsessan Sandra mm finns en som ståtar med det militäriska "Wilhelm Langguth". Fast det visar sig att herr Langguth är innehavare av ett vinhus i Moseldalen. Förmildrande omständighet.

  SvaraRadera
 3. Jamen Tant, visst stämmer det att det blev en Herzog-filmatisering - på 70-talet, enligt nätkällorna.

  Wilhelm Langguth är verkligen ett MAGNIFIKT namn! Herregud så... imposant! Och stilla vår nyfikenhet - har ni någonsin försökt göra VIN på herr doktor Wilhelms fröställningar??? (åkej, vi kan nog gissa svaret...)

  SvaraRadera