tisdag 7 september 2010

Vintjuvar i farten

Den minnesgode läsaren kommer måhända ihåg hur arboarkticerna ifjol framställde sin första flaska vin av egna druvor. Meningen i år var att återupprepa, eller till och med överträffa, den bedriften. Måhända skulle druvorna den här gången rent av räcka till två flaskor? I enlighet med det goda fruktåret i övrigt såg det länge lovande ut med ymnigt av dignande druvklasar som den här:

Sukribe

...och den här:

Zilga

För att ingenting skulle gå tokigt inför det hägrande vintrampandet hängde vi den sista veckan till och med ett bärnät över vinstockarna, trots att vi vet att det alltid brukar stryka med några druvbegivna trastar på köpet.

Dödens garn

Den bra nyheten i år är att inga fåglar gick åt. Den dåliga nyheten är att vinskörden gick åt fanders ändå. Nätet kanske skyddade från fjäderfän men det finns tyvärr även andra flygfän som man inte stoppar lika lätt. Inför den planerade skördefesten på söndagen såg i princip hela den tänkta skörden ut så här:

Nä, men va f*n nu då?

Och överallt på närbelägna vinblad satt överförfriskade odjur som den här:

"..vi äro små humlor vi..."

… som rapande framförde riktigt usla dryckesvisor med pipig och enerverande stämma.

Ja, tack för kaffet då!

9 kommentarer:

 1. Känns som med mina körsbär - där bara kärnorna hänger kvar i trädet när trastarna varit framme. Ni får komma och smaska vindruvor hos mig istället. Jag har så mycket att jag måste göra russin av hälften för att hinna med alla,
  Hoppas ni har bättre lycka nästa år,
  Eva

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för storståtligt erbjudande. ;-)
  Vi får väl se framåt vintern... för det är mest i glögg vi är begivna på russin.
  Vi kan ta med oss en burk egna cocktailbär om du vill ha. (oroa sig inte, vi lär inte komma till Skåne på länge)
  /Alkoarkticerna

  SvaraRadera
 3. Fy, getingar! Hoppas de fick ont i sina magar.

  SvaraRadera
 4. Ja, vi har dålig pli på dem. Men de är ganska harmlösa. Trots att det faktiskt är jordgetingar. De bor i ett hål i marken i Nedre pinetet och bryr sig inte det minsta om att vi planterar nya barrväxter precis i deras grannskap. Den jästa frukten tycks ha haft en lugnande effekt på dem.

  SvaraRadera
 5. Ja, det där känner även jag igen:( I växthuset till och med... I år tog de ju dessutom våra fina sommarhallon. Getingnät alltså? Attans trist att odla druvor och hallon åt getingar i alla fall, grrr!
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Jäpp, de har käkat upp våra sammetsbjörnbär också så dem hann vi aldrig smaka. Nä, getingnät blir nog svårt att få till. Det måste nog bli nåt elektroniskt som starkström eller livsfarlig strålning. Kanske håller snokande grannar borta också!

  SvaraRadera
 7. Näää! Måste genast ut och kolla om de hälsat på här också. Annars brukar det vara jycken som tar sig ett skrovmål. Men hon är ganska liten så det blir inte så mycket.

  SvaraRadera
 8. Hoppas det är vindruvor och inte getingar hon äter. Fast vem vet - det kanske är gott? Hmmm... oanade möjligheter uppenbarade sig plötsligt!

  SvaraRadera
 9. Jaha, kan tänka att det schurrade värre. Vilka gynnare, en enda druva är ju dessutom större än hela getingen. Man undrar liksom vart vätskan tog vägen.

  SvaraRadera