tisdag 5 januari 2010

Ett gravt anfall av total förnekelse

Det går SÅDÄR med löftet om att försöka uppskatta vintern. Idag känns det snarast som att den utlovade serien "Hurra för vintern" kommer att stanna vid det lite tama pilotavsnittet från igår, trots alla påhejande kommentarer om snigeldöd och fästingförödelse. Dramaserien kommer helt enkelt lite för nära verkligheten, och någon realitysåpa har vi inte nerver till!

Idag har en ångestklump parkerat i magen vid anblicken av hur kvicksilvret bara faller och faller. Observera dock att vi minsann inte är särskilt temperaturhönsiga, och att denna ångest slagit till först efter försöket att intala oss att minus 14 som dagtemperatur väl inte är så förfärligt kallt ändå. Efter den noteringen har det gått käpprakt åt pipan med temperaturen.

DET ÄR KORT SAGT
OMÄNSKLIGT
OUTHÄRDLIGT
PISSPOTTIGT
KALLT!!!


Vi väljer att blunda för eländet och håller oss inomhus, där vi så långt från alla termometrar vi kan komma färgmediterar framför en av våra vildfuchsior, som liksom vi bestämt sig för att förneka verkligheten med sin aningen senkomna blomning. Den är en pigg och vågad utmanare av den goda smaken, med färgkombinationen grönt-orange-rosa, och vanligtvis ställer vi oss en smula tveksamma till denna grannlåt. Men just i år, just idag, förlåter vi den och tackar för att den hjälper oss tro på att det kommer en vänligare och färggladare årstid till slut.


Spikfuchsians exakta botaniska namn har försvunnit i
glömskans töcken. Kanske någon kan hjälpa oss med det?

7 kommentarer:

 1. Snövitt är ju snyggt till allt...grönt/orange/rosa t ex....;-)

  Fast varför det ska vara SÅ kallt begriper jag inte heller. Lite uppmuntran: iallafall förr om åren betydde en smällkall vinter att det blev en solig och supervarm sommar. Kan det va nåt?

  SvaraRadera
 2. Tack för att du försöker trösta oss Camellia, men just nu är det svårt. På grund av middagsåtaganden övernattar vi i den sydliga filialen i stan och här är det just -20 grader. På landväderprognosen sa man att det klockan fem var -29 grader i Gävle vid kusten. Arboarkticum ligger i inlandet. Ska vi gissa att det för första gången under vår regim varit under -30 grader?

  SvaraRadera
 3. Alltså, bara jättehärligt att ha en blommande vildfuchsia nu, i detta vita helvete och då bokstaverar jag: H E.... Och kylan stavas likadant.

  SvaraRadera
 4. Kunde inte sagt det bättre själva Lillebeth!

  SvaraRadera
 5. Nu när snön kommit tillbaka till våra trakter tycker jag faktiskt det känns lugnt och skönt med vinter. Lite, lite till i alla fall. Men vi har förstås inte under 14 grader kallt. - 8 år årets rekord tror jag. Men häromndagen när det var +-0 och blåsigt kändes det nästan värre. Skånevinter i ett nötskal.
  När jag skriver vetenskapliga namn (och även växters svenska namn för den delen) använder jag mig alltid av lexikonet SKUD som finns gratis på nätet här: http://skud.ngb.se/
  Eva

  SvaraRadera
 6. Nordostlig vind är fasaväckande! Vi springer med ved och håller oss varma. Än så länge. Men befarar att temperaturen inomhus kommer att landa på sådär en tolv-tretton grader när vi börjar jobba igen och inte kan elda i kaminerna hela dagen.
  Fuchsia fulgens tror jag att arten spikfuchsia heter. Härligt eldig vinterfärg!

  SvaraRadera
 7. Tack för tips om SKUD och om namnet F. fulgens! Fulgens ringer faktiskt bekant, så det är med stor sannolikhet alldeles rätt! Tusen tack! :-)

  SvaraRadera