måndag 4 januari 2010

Hurra för vinter! Del 1

Oavsett vad man tycker om det är det bara att konstatera att vintern är här, och det med besked. När temperaturen nu i drygt två veckor legat cirka tio grader under vad som är normalt för årstiden och snöbyar oupphörligt drar in från Gävlebukten, likt godsvagnar i ett mycket långt tågset, ter sig plötsligt alla fagra löften om växthuseffekt som rent nys. Även för den som gett sig i kast med den dumdristiga uppgiften att odla exoter i trakterna av Ultima Thule är det bara att gilla läget. Vad hjälper det att förbanna klimatet? Nej, för att uthärda är det bara att försöka ta till vara på de få ljuspunkter som årstiden trots allt har att erbjuda. Av det rent egoistiska skälet att vi vill överleva själsligt inleder vi idag vår nya vinterpositiva serie: Hurra för vinter!

En sak som är bra med vintern är att man plötsligt ser andra saker i sin trädgård. Till exempel var det först när den vita snön lägrade sig och kontrasterade mot de mörka grenverken och stammarna som vi på allvar blev medvetna om hur många lignoser vi faktiskt planterat på Pelousen. Under sommarhalvåret är alltihop liksom mer en grön smet. För den som vill veta exakt hur många träd och buskar det rör sig om rekommenderar vi en titt i Lignoslistan. Pelouslignoserna är utmärkta med PE i kolumnen för plantering.


En trött vintersol tjuvtittar nyfiket på allt vi planterat på Pelousen

Djäklar vad det ska bli kul att se alla dessa vänner växa upp och ”förfula utsikten” än mer för våra avogt inställda sommargrannar.

10 kommentarer:

 1. Ja du det är lika bra att hurra för vintern för den har ju precis bara börjat.

  SvaraRadera
 2. Minns Gävle får sådär 10 år sedan när jag och min lille son fastnade i 1,5 meters snöeländet i ett utfruset tåg och blev hämtade med bandvagn. Lite åt det hållet är det, men...det skyddar ju i alla fall både era och mina växter. Alltid något. Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Ni har väl hört talas om Al Gore-effekten? Den fruktansvärda vinter som lär slå till efter att han besökt en plats med sina visioner.

  Jag håller med. Det är bara att gilla läget. Vi håller oss i alla fall varma med allt spring efter ved för att slippa frysa ihjäl i vårt vedeldade hus.

  För övrigt gjorde jag som ni sa:jag tittade i lignoslistan. Och blev helt förstummad. Vilken fruktansvärd massa buskar och träd ni odlar!!! Nu förstår jag vad ni menar med trädgårdsextremister.

  SvaraRadera
 4. Jäpp, mina damer!
  Ni tycks ha greppat läget, både hur väderleken ter sig och hurdana vi är.

  SvaraRadera
 5. Jisses! Jag började titta på lignos-listan.... men gav upp. Den var lång! Längre än en predikan på 1800-talet..... Skulle inte ha något emot en stilla promenad i den Arboarctiska skogen om sommaren ;-) Helst med en vildmarksguide så jag inte går vilse!
  O hittar inte lilla söta fröken fasan nån ny käraste så brukar här finnas en ungkarl...
  Ha´t himla gôrgôtt på nya året
  Nina

  SvaraRadera
 6. Jag älskar vintern! Jag bara tänker på alla äckliga sniglar och fästingar och myggor som kommer att frysa ihjäl och gnuggar händerna och myser.... Och sen springer jag ut och kollar pumpen i dammen och bär in mer ved....

  SvaraRadera
 7. Jag är inne på samma linje. SKa det vara vinter, ska det vara rejält, det blir ju aj så vackert då!! Minns att det också kan tänkas ha ihjäl, eller iallafall försena din kommande mördarsnigelinvasion! De är inte så bra på skidor.

  SvaraRadera
 8. Storståtligt erbjudande om kontaktförmedling, Nina. Vi lovar att vidarebefordra detta. Angående guidning får väl se vad framtiden har i sitt sköte. En vacker dag kanske vi släpper på vår anonymitet ;-).
  Tyvärr Helen funkar inte din vinterstrategi lika bra för oss. Fästingar och äckliga sniglar är vi vanligen förskonade från ändå och myggen har vi året runt. På vintern flyttar de inomhus och ger fruktansvärda bett. :-/

  SvaraRadera
 9. Hoppas du hinner göra det du tänkte 2009 men inte hann med, så du slipper ha det över dig 2011 :o)
  Karin //

  SvaraRadera
 10. Ja!!! Snigeldöd!!!! Ännu ett skäl att gilla läget. Det sätter jag upp på min lista, absolut.

  Myggbett på vintern, fy så onödigt. Jag svär över äckliga sega stora vinterflugor, men de bits i alla fall inte.

  SvaraRadera