måndag 5 december 2011

Vinterfrukt

Under senhösten har snart sagt varenda trädgårdsbloggare i landet stolt visat upp sina läckra smultron. Vi ska väl inte vara sämre men medger samtidigt att solen inte längre orkar göra bären lika intensivt röda som på sommaren. Smaken är det däremot inget fel på. Som vi berättat tidigare är det först sent på säsongen som våra annars trista smultron blir riktigt goda. Så här sena bär har vi ingen erfarenhet av, vad vi minns.

Decembersmultron

Men varför stanna där? Det finns ju fortfarande gott om andra kvarsittade frukter i trädgården. Alla kanske inte tjänar på att förtäras förvisso. Den röda hundrovans, Bryonia dioica, bär till exempel. Dem bör man nog passa sig för. Det finns flera mysterier förknippade med denna giftiga medicinalväxt. En av dem är att bären märkligt nog får sitta kvar hos oss hela vintern medan den lika giftiga svarta hundrovans, Bryonica alba, bär äts upp av fåglarna ögona bums. Ett annat mysterium är hur vår enda planta över huvud taget kan få bär eftersom den röda hundrovan till skillnad från den svarta är tvåbyggare med han- och honblommor på skilda plantor?

Giftigt kvarsittande mysterium

Till skillnad från hundrovan är inte bären, eller rättare sagt kottarna, hos idegranen giftiga. Det är faktiskt det enda på hela växten som inte är giftigt. Smaken är dock inget vidare och fröet inne i den röda köttkotten är lika giftig som växten i övrigt så det finns nog skäl att låta dem vara ändå. Och underligheterna fortsätter. Det här är faktiskt första gången vi får frukt på en idegran. Det är hybrididegranen Taxus x media 'Hicksii' som nu blivit tillräckligt stor för detta. Problemet är bara att hybrididegranar lär vara sterila (bland annat just för att slippa locka till förtäring av de vackra frukterna). Varför fattar inte växterna hos oss hur det ska funka? Vi får tydligen sätta in en akut intensivutbildning i blommor och bin här!

Hybrididegrankotte. Hur kom den hit?

Dagens sista bärmysterium är vad detta är? Vi vet inte ens vad för planta det handlar om. Det här är något egenhändigt frösått som vi i stressen och hetsen i år planterat ut i Örtland 6 utan att ägna så mycket uppmärksamhet. Förrän nu då, då vi upptäcker att växten både måste ha blommat och nu har svarta bär. Enligt växtetiketten intill plantan ska det vara en bärhyperikum. men den har vi i sådana fall glömt att föra in i våra digra listor och vi tycker inte att utseendet stämmer. Någon annan bärhyperikum med svarta bär har vi heller aldrig hört talas om. Någon som vet bättre besked?

Förvisso dekorativ med likväl en doldis

4 kommentarer:

  1. Vilka mysko bär ni har:) Tror jag måste ut och leta smultron när jag kommer hem... med pannlampa...
    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  2. Se där, ännu en som vill vara med i utlottningen av ett pris i Toppknoppsomröstningen. ;-)
    Vad spännande det blev nu då. Dött lopp mellan tre kandidater. Hoppas verkligen att fler röstare anmäler sitt intresse . Annars får vi kanske lotta själva Toppknoppstävlingen också.

    SvaraRadera
  3. 'Hicksii' ger bär även hos oss och frösår sig rätt duktigt här och var medan 'Hillii' inte gör det./Anja

    SvaraRadera
  4. Då stämmer det. Vi har nämligen forskat lite mer i frågan nu. Just 'Hillii', som du nämner, är steril, medan 'Hicksii' inte är det. Allt enligt Bo Grönts lexikon och Trädgårdsringen.

    SvaraRadera