tisdag 31 mars 2009

Rymdimperiet slår tillbaka

Moderna trädgårdstips och -myter är det gott om. Särskilt ämnet skadedjursbekämpning genererar alla möjliga och omöjliga sorters tips. Sniglar, sorkar, rådjur, björktrastar och liljebaggar ska utrotas eller skrämmas bort med hjälp av hemmagjorda dekokter, skokräm, alkoholhaltiga drycker, högfrekventa ljud, nematoder, upphängda cd-skivor i träden (tack, då behåller vi hellre de bärplundrande fåglarna) etcetera etcetra.

Vi orkar sällan ta till oss alla välmenande råd. Vår största fiende Iddi är oss i alla fall för det mesta övermäktig.

Men det finns faktiskt något som hjälper! Och då menar vi inte en välplacerad kula mellan ögonen, för den metoden skulle naturligtvis vara den allra effektivaste. Men i brist på jaktlicens tröstar vi oss med att åtminstone rabatterna där vi planterat kejsarkrona, Fritillaria imperialis, får vara ifred. Både Iddi och Jösse skyr denna stinkande men pampiga lök, och en dryg kvadratmeter rabatt kring löken lämnas orörd.

Just nu tränger de kejserliga stridstrupperna fram med kraft ur jorden. Det är imponerande varelser - som hämtade från yttre rymden, beväpnade med sin speciella odör som supervapen.


Rymdens hjälte nummer ett: Fritillaria imperialis 'lutea'Rymdens hjälte nummer två: Fritillaria imperialis 'rubra'

Tyvärr går varje lök på cirkus åttio pix, så idén om att plantera kejsarkrona runt varenda trädstam och i varenda kvadratmeter rabatt är tyvärr inte riktigt realistisk...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar