onsdag 11 mars 2009

Hasselns förträfflighet

Det är minusgrader och en decimeter nysnö. Men ändå. Det är faktiskt snart mitten på mars. Dagarna är längre, ankornas skräniga gruppresor har börjat anlända och det blommar i snödroppsrabatten (just nu visserligen UNDER snön, men här får man inte vara knusslig).

Och snart, alla allergiker, börjar pollensäsongen!

Hasseln, Corylus avellana, är en kär vän till oss som fått höra sig alltmer förtalad i denna tidsålder av allergihysteri. Det är dags för lite mer jämvikt i debatten om hasselns existensberättigande!


Hasseln Sven upplever sig orättvist förtalad!

Bara en sån sak som hasselns blommor. Växter som blommar på bar kvist har en särställning i vårt vårtörstande vinterland. Få tycks tänka på att hasseln hör till den växtgruppen. Tidigt på våren - enligt utsaga ibland redan i januari - kan man få se de grant lysande, röda honblommorna som små tofsar ovanför de mer synliga hanhängena. Man kan behöva titta noggrant för att se dem - det som syns är i själva verket blommans märken, för själva blomman är, till skydd mot kylan, innesluten i knopphöljet. Det är en vacker och fascinerande syn - nog så helande som en dos Clarityn.

Att hasseln sedan producerar de allra mest förträffliga och exklusiva nötfrukter till både arboarkticers och dennisfåglars förtjusning är bara ännu ett av många fler företräden.

I år är våren kall och mycket sen i Arboarkticum, och ännu blommar ingen hassel. Vi låter det bli en cliffhanger och återkommer med bildbevis när det är dags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar