tisdag 1 oktober 2013

Knapp frostknäpp

Idag tillåter vi oss att vara lite höstigt förutsägbara. Förra veckans kortvariga frostknäpp (-1,5 grader natten mot torsdag) har satt sina spår i trädgården, men inte värre än att det mesta ännu mår bra. Fortfarande prunkar det rejält i stenpartier och rabatter.

Fast det är klart... alla mår ju inte strålande... värst är det för kejsarträden. De lankiga bladen hänger slappt som stora, blöta kökshanddukar på tork.

Kejsarträd gillar uppenbarligen ingen som helst frost 

Men bara ett stenkast därifrån blommar kerrian och weigelan oberört som om de aldrig hade gjort annat. Båda dessa växter har dessutom det lilla roliga gemensamt att de vid olika tillfällen är inhandlade för en spottstyver på Lidl i Tierp.

 Vanlig gemen fylld Lidl-kerria...

...och dito weigela

Fast också de som påverkats av frosten kan rent av ha förskönats av den. Vi vet inte hur många gånger vi visat bilder på vår östtyska kejsarek, trots det kommer här ännu än. Hur skulle vi kunna låta bli det med en sådan höstfägring?

Tysk höst

Men frågan är om inte familjen Rhus, alltså alla sumakar, som vanligt vinner tävlingen om fagrast höstglöd. De börjar bli ganska många i trädgården nu, närmar sig säkert tiotalet olika sorter. Fortfarande står sig dock den vanliga rönnsumaken väl i konkurrensen. Eller vad säger ni om vår gamle trotjänare Viking mitt på Pelousen?

Viking rules! 

4 kommentarer:

 1. Vilka härliga höstfärger ni fått i er trädgård, men kejsarträdet ser ungefär lika vissen ut som mina känslor för hösten.
  Nu har även vi haft nattfrost, men inte så kallt, bara -2 grader.
  Jag hoppas att det dröjer flera veckor innan marken fryser här i norr, jag som har så mycket kvar att gräva...

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Själva hoppas vi fortfarande på att det inte ska frysa alls. Att man aldrig lär sig.

  SvaraRadera
 3. Vikingen är en riktig snygging! Våra kejsarträd är fortfarande gröna men krukade för vinterförvaring i källaren. Två små ska få prova att klara sin andra vinter ute.
  //Ulrika

  SvaraRadera
 4. Kejsarträd i Umetrakten!!!
  Nu snackar vi zonknäckeri på hög nivå.
  Heders!
  /A

  SvaraRadera