tisdag 22 oktober 2013

Quattro stagioni

Å så kom då kylan och frosten. På lördagsmorgonen fick vi hacka bort isen från farstubron och på söndagen åkte dubbdäcken på.

 Hej och hå mitt vinterland, typ

När rabatterna ser ut som så här är det väl bara att kapitulera och inse att den föga efterlängtade vintern redan är här.

Kärleksört i vinterskrud

Men kanske ändå inte... för låter man växterna själva bestämma råder just nu fyra olika årstider. Tovsippan till exempel, tycker redan att det är vår eller försommar eller vad det heter nuförtiden när snön sent om sider försvinner.

 Visst, det är inte helt ovanligt, 
men det är långt ifrån varje oktober som tovsippan blommar

För att inte tala om vårt vintergröna try, Lonicera deflexycalyx, också känt under det isländska namnet Gultoppur. Detta tror redan, alternativt fortfarande (välj själv), att det är sommar och tänker blomma för första gången i år.

 Tibetanskt try som egentligen föredrar milda isländska vintrar framför de 
vi i Arboarkticum kan erbjuda. Men vackert är det.

Men den som vet bäst är väl förmodligen den stora häxalen Fothergilla major 'Blue Shaddow' som insisterar på att det fortfarande är höst och äntligen fått lite fägnad därefter.

Kämpa på snälla häxal, vi vill inte ha vinter än!!!

4 kommentarer:

 1. "Den vår de svage kallar höst..." eller hur var det nu? Det är nog bildade växter helt enkelt :)

  SvaraRadera
 2. Självklart! Spränglärda hela bunten. Eller nja förresten. Vi har en mannaask som inte är så där vidare värst smart. Direkt stenkorkad faktiskt. Men det är väl som hos oss andra. Alla kan ju inte vara skarpast kniven i verktygslådan, men duger förhoppningsvis alltid till något.

  SvaraRadera
 3. Upp och nervänt hos er ser jag. Men vackert om än sorgligt med vinter redan...

  SvaraRadera
 4. Så tokigt det kan bli! Här regnar det, backsipporna blommar och vi påtar på ett tag till. Härlig färg på den där häxalen.

  SvaraRadera