tisdag 29 januari 2013

Moderna trädgårdsmysterier - Vinterfåglar inpå knuten, eller...?

Som vanligt den sista helgen i januari var det återigen dags att räkna och inrapportera alla välgödda och otacksamma småfåglar som vi året runt försörjer med talgbollar, jordnötter samt solros- och hampafrön motsvarande BNP i en liten bananrepublik.

Jaha, bara att börja räkna då. Men var är alla?

Tyvärr har vi aldrig tidigare lyckats med detta uppdrag, att räkna fåglarna alltså, och orsaken har varit densamma som den kom att bli i år. En enda helg om året lyser den vanligtvis så ymniga flocken av näbbförsedda dunbollar helt med sin frånvaro. Gissa vilken helg?

Inte här heller!

Det är ingenting annat än ett modernt trädgårdsmysterium vart fåglarna tar vägen just denna helg. Och ett möjligen ännu större mysterium är hur fåglarna kan veta att det just är denna helg som de alltid ska hålla sig undan. Lyssnar de också på Naturmorgon på en egen radio? Förmodligen sitter de små reptilättlingarna i trädkronorna runt huset och skrattar så de får ont i magen.

Och inte heller här. Jaja, skam den som ger sig. Vi försöker väl nästa år igen.

Nästa helg vet vi av erfarenhet att det kommer att vara knökat av stenknäckar, bergfinkar och siskor igen. Djäkla tråkfåglar! C'est la vie!

2 kommentarer:

 1. Kära fågelskådare! Jag är övertygad om att det är en konspiration. Aldrig någonsin är buffébordet av varierande fågelfröer och talgbollar så ouppskattat som under denna helg.

  Pågår det ett mer intressant konvent någon annanstans? Eller är det just denna helg som alla fåglar sitter och ugglar, lika osynliga som de fågelskådare som hukar bakom fönstergardinerna med kikare och anteckningsblock i högsta hugg.

  Ett mysterium på min ära!

  Yours truly

  Marit

  SvaraRadera
 2. Skönt att höra att fenomenet inte verkar vara bara lokalt betingat till Tierpstrakten. Konvent låter dock väl seriöst för att gälla våra bondska sparvar. Snarare är de bara rejält drängigt bakfulla efter någon tvivelaktig bygdefest.

  SvaraRadera