tisdag 15 januari 2013

Aldrig mera Span-igen del 2

Även den andra semesterveckan, tillbringad på norra Teneriffa, kantades av ohälsa med inläggning på sjukhus som uppskruvat crescendo. I detta fall en annan arboarctiker och en privatklinik i den annars ofta lovordade Orotavadalen. Det innebar nu ingen avgörande skillnad för det oönskade tillskottet tristess jämfört med La Palma-veckan.
 
Även sjukhusincidenten förutan måste vi tyvärr påstå att regionen inte levde upp till våra ändå ganska modesta förväntningar. Det mest sevärda som trakten har att erbjuda är den storslagna siluetten av Spaniens högsta berg (även fullt synlig från vår hotellbalkong) – den drygt 3700 meter höga och snöklädda vulkanen Teide, dit vi nu tyvärr inte fick möjlighet att ta oss ända upp till toppen som det egentligen var planerat.
Teides topp måste medges besitta en besynnerlig magi

Annars var här glest mellan sevärdheterna. Särskilt de båda highlightade städerna Orotava och Puerto de la Cruz är som helhet inte värda en resa i våra ögon. Den förstnämnda av dessa orter är trots sin berömda vinproduktion rent av obegriplig som sevärdhet, den andra, starkt präglad av sina många stora hotellgetton, är i princip bara obehaglig och ointressant.

Båda städerna ståtar med var sin Botanisk trädgård som dock inte tillhör de bättre vi sett. Att researrangörer är av en avvikande uppfattning särskilt gällande den Botaniska trädgården i Puerto de la Cruz framgick dock tydligt av det massiva besökstrycket av tyska och ryska turister. Om turisterna verkligen delade researrangörernas entusiasm gick dock inte att avläsa.

Det mest fotograferade partiet av den Botaniska trädgården i Puerto de la Cruz
- en imponerande dunge fönsterfikusar

Puerto de la Cruz har dock ett besöksmål som måste framhållas som mycket sevärt. Bara ett stenkast från massturismens resorter ligger den lite bortglömda trädgården Sitio Litre, marknadsförd som orkidépark och vallfärdsort för Agatha Cristie-fans. I själva verket är detta en helgjuten, mycket välskött och charmig besöksträdgård med många sevärda växter, en mycket bra stämning och ett alldeles förträffligt engelskt tehus i ett av de gamla redskapsskjulen. Rekommenderas varmt!

Orkidéavdelningen i den även i övrigt mycket sevärda Sitio Litre

Den då redan kapsejsade semesterresan fick i alla fall en anständig avslutning med tre dagar på lyxhotell i Teneriffas huvudstad, som för enkelhetens skull heter Santa Cruz. Gissningsvis är spanjorer lika bra på ortnamnsgivning som svenskar är på tv-underhållning. Santa Cruz visade sig dock inte bara vara en riktig stad med bra shopping och utmärkta restauranger. Stadens stora, nyrenoverade, stadspark visade sig bli en av våra bästa upplevelser på hela den två veckor långa vistelsen.

En av flera kuktussamlingar i Stadsparken i Santa Cruz

Nu skulle det sitta bra med lite semester också! Vem vet, kanske blir det Madeira redan till påsk som plåster på såren?

4 kommentarer:

 1. Så tråkigt att läsa om att ni behövt söka upp sjukhus istället för att njuta till fullo på semestern.

  Tack för en förnämlig visning av Er semestertripp, det var för väl att ni hittade något att uppskatta innan ni reste hem. Bilden längst ned är helt underbar.

  Ha det fint.

  (Ps. ordkontrollen för att kunna kommentera här är FÖR jobbig, jag skall försöka bevisa att jag inte är någon robot, men misslyckas ofta med det. Är jag en robot nu?
  Snälla, plocka bort ordkontrollen!)

  SvaraRadera
 2. Tack snälla Hans!
  Inte minst för tipset att ta bort ordkontrollen. Den hade vi till och med glömt bort att vi hade. Vi införde den (tillfälligt, tänkte vi) för ett par år sedan då drabbades av en massa asiatisk spam.

  SvaraRadera
 3. Kära semesterresenärer. Satsa på Azorerna. Fantastiska trädgårdar, skönt klimat och liten huvudstad. Växlande väder. Delfiner.

  http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/270548_240052746018577_7856020_n.jpg

  http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/283916_240052629351922_6331248_n.jpg

  SvaraRadera
 4. Tack för tips, snälla Marit!
  Jodå, vi har sneglat ditåt länge nu. :-)
  Fantastiska bilder!!!

  SvaraRadera