Den senaste tidens mildväder har tärt hårt på det annars
ganska tjocka snötäcket. Redan vid månadsskiftet till februari var gräsmattan
delvis bar och rabatterna på många ställen fullt blottade. Nu kan man ju
knappast förvänta sig att trenden ska hålla i sig. Halva vintern – och troligen
den värsta delen – återstår ju rimligen, men visst är det fler än
arboarkticerna själva som förletts att känna någon slags vårkänslor.
Daphne mezereum 'Compacta Alba' vädrar vårluft
Vanliga djävla snödroppar likaså
Och även opuntiorna i stenpartiet börjar kika lystet ut
mot solljuset utanför plastkupan de bor i så här års
Även på övervintringen inomhus börjar det så sakteliga att röra på sig i krukor och såtråg. Den ständigt gröna trädljungen har äntligen förstått att den faktisk ska bli ett träd på sikt och har rätat upp sig och sträckt på sig ganska duktigt i vinter.
Trädljungen på övervintringen har aldrig mått bättre
Nästan ännu roligare är det som visat sig i samma kruka. Vid ett besök på en plantskola sent i höstas var det en konstig kund före oss i kön som klippte ner en inköpt korallkornell fullständigt innan hon bar ut den till bilen. Vi frågade om vi fick norpa några av de avklippta spöna och det fick vi, varpå vi vid hemkomsten stack ner dem i första bästa kruka, som råkade vara trädljungens. Nu har nästan alla kvistarna redan rotat sig, fått blad och några av dem ska till och med blomma.
Korallkornell, Cornus alba 'Sibirica' inneboende hos samma trädljung
Annars är det väl si sår där med blommandet just nu. Några tappra trotjänare finns det förstås som blommat i princip hela vintern. Till dessa hör definitivt korsgrewian som vi berättat om tidigare.
Korsgrewian har blommat hela vintern
Ojdå, kanske man skulle ha täckt opuntian över vintern...? Men glaskupa blir svårt för jag petade in min i en skreva i det nästan lodräta beget, får ut och titta till den imorgon, tack för påminnelsen!
SvaraRaderaDet är nog ingen fara Fia.
SvaraRaderaDet brukar fungera utan regnskydd också.
Den här plastkupan över fem av opuntiorna är en nyinvestering gjord i fjol. Fram till dess har de flesta av våra kaktusar fått klara sig utan något skydd och det har brukat gå bra. Dock bör man känna till att vårarna i Norduppland är knastertorra så rötrisken är mindre här än på annat håll.