torsdag 15 mars 2012

Växtabstinens

Våren är en snärjig tid för arboarkticer. För att om möjligt hinna med någonting annat än bara underhåll när väl trädgårdsodlandet drar igång på allvar gäller det att stöka bort så mycket som möjligt av allt det andra nu på försäsongen: vårgräva, vårstäda, mala nedfallna grenar i kompostkvarnen och bygga på det nya stenpartiet som inte hanns med ifjol. För att hinna med allt detta har vi tagit ledigt från kontorsjobbet några dagar.

Utöver att slita ont i trädgården har vi den gångna veckan också åkt kors och tvärs över hela Mälardalen i jakt på öppna plantskolor. Märkligt att inte fler växtförsäljare inser vilket uppdämnt behov det finns hos oss plantjunkies så här års. Hade de bara öppet skulle vi kunna köpa nästan vad som helst för att få ett kort rus och ögonblicks mildrad abstinens.

Zetas i Segeltorp, söder om Stockholm, är en av de få handelsträdgårdarna som redan öppnat. Något vidare växtutbud att erbjuda har man dock ännu inte plockat fram. I en halvstängd bod i ett bortglömt hörn av plantskolan hittade vi i alla fall några gemena barrväxter med höstskyltningen REA 30% i behåll. Vi greppade en fågelbogran och drog oss raskt mot kassan.

Årets första växtinköp - fågelbogran från Zetas

Nä, nu var vi ganska elaka. Fågelbogran (Picea abies 'Nidiformis') är en alldeles förträfflig växt som bör finnas i varje samlarträdgård med självaktning. Och själva saknade vi en sådan sedan förra vinterns svårartade sorkangrepp på allt som fått fiberduksskydd mot vårsolen. Det är bara det att det liksom aldrig blir av att köpa vardagliga växter av detta slag när man hela tiden måste prioritera hur medlen i plånboken ska användas. Av någon anledning väger då alltid alla underbara exoter som kommer i ens väg tyngre. Sån tur då att plantskolorna ännu inte har plockat fram dem! Allt har sin tid och "Less is more", om man tänker efter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar