söndag 18 mars 2012

Tur i spel

Men våren innebär inte bara ett evigt stångande mot elementen i form av kladdig norduppländsk lera och stängda mälardalska plantskolor. Våren rymmer även tillfällen att ta del av alla dessa föreläsningar och trädgårdskurser som ges av olika intresseorganisationer så här års. Den gångna veckan har vi redan bevistat inte mindre än fyra sådana evenemang runt om i Mellansverige och ytterligare fyra väntar runt hörnet.

En av veckans höjdpunkter blev trädgårdsgurun Larz Danielssons gästföreläsning hos Trädgårdsamatörerna i Uppsala, en organisation vars tillställningar vi faktiskt aldrig deltagit i tidigare, trots en geografisk närhet. Och frågan är väl om vi kommer att vara välkomna tillbaka efter vad som sedan inträffade?

Trädgårdsguru

Även om Larz Danielsson är en måttligt intressant föreläsare (han ägnar sig mest åt att visa blombilder med fel färg och rapa upp vetenskapliga namn, ursprungsområde och blomningstid i ett rasande tempo) är han en mycket sympatisk hedersknyffel som vi gärna köper intressanta växter av. Tyvärr tillät inte klimatet i Hammarstrand att han denna gång kunde få med sig något av allt det vi hade förbeställt från Spezialplant. I stället fick vi hålla tillgodo med ytterligare en av alla dessa krypenar med gula årsskott (i detta fall Juniperus communis 'Spotty Speader') till det facila priset av 150 kronor. Som sagt, plantjunkies med cold turkey kan man kränga på nästan vad som helst.

Så DÄR kul krypen

Men kvällen blev ändå ovanligt lyckad - om man är arboarkticer. Eftersom man som sådan är måttligt intresserad av spel och dobbel tycker man mest det är plågsamt med alla dessa, mer eller mindre obligatiska, lotterier, som föreningar som STA och andra erbjuder. Denna gång spelade dock fru Fortuna ett spratt med alla som vet vilken otur arboarticer brukar ha i spel. Hela sex av de tio lotter vi kände oss tvingade att köpa resulterade nämligen i verkligt fina priser. Det var inte utan att en illa dold missundsamhet syntes i Uppsabornas anleten när vi som utsocknes i en strid ström norpade åt oss antika trädgårdsböcker (med vackra bilder) samt storväxta exemplar av kaktus, yucca och klockmalva. Tvivelsutan var dock juvelen i prissamlingen denna:

Förstapris...

...med förklarande handskriven lapp

Någon gång för för ungefär fem år sedan har alltså en uppländsk trädgårdsamatör petat ner en nektarinkärna i en en kruka. När denna sedan grott har personen i fråga ägnat flera år av omvårdad för att driva upp denna till ett stort fruktträd som vi kunde komma över genom att motvilligt köpa en femkronorlott. Samtidigt som våra tacksamma tankar går till trädgårdsamatören i Funbo känner vi att vi kanske inte borde utmana ödet att åka till Uppsala igen på ett tag, och definitivt aldrigt mer köpa lotter. Vår kvot av tur i spel är nu definitivt uppfylld för en mycket lång tid framöver.

4 kommentarer:

 1. Ja, det är väl bara att säga GRATTIS till de finfina priserna... Ha en strålande dag!
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 2. Om ni tycker Uppsala är utsocknes så undrar man ju hur ni ser södra England. Men vi utbrister, utan agg (trots att vi minsann aldrig vinner nåt), avundsjuka (inte vill vi ha en nektarin, ett helt träd! Inte), snålhet (60 procents utdelning!), flerfaldiga gratulationer till mänskor med sådan tur.

  SvaraRadera
 3. Nja Nilla, de är nog inte Uppsala som är utsocknes utan vi, och rimligen också ni i södra England. Se där - vi har någonting gemensamt: restan av världen mot Domkyrko-, Bondkyrko- och Vaksalaförsamlingsborna!

  SvaraRadera