tisdag 20 mars 2012

Uppdaterad rapport från vinterförvaringen 2

Det blev som bekant en kort vinter. Så sent som i mitten av januari hade alla växter på vinterförvaringen ännu inte slutat dricka vatten. Nu bara två månader senare är samtliga växter vakna igen (till och med dem som brukar slå ut först i juni-juli) och sneglar lystet ut mot vårsolen utanför det enda fönstret. Piggast av alla är de vintergröna växterna som fått hededersplatsen närmast fönstret. Rosmarinen till exempel - nu blommar den för fulla muggar.

Havets dagg - nu blommar den!

Mest spektakulär just nu i den tropiska regnskog som uppstått längre in i rummet är förmodligen läkemagnolian, Magnolia officinalis, som just är i färd med att fälla ut sina gigantiska blad. Om någon månad är det meningen att denna otestade medicinalväxt ska ut på friland. Vi får väl se hur hon kommer att gilla det - inte ens vanliga magnolior är särdeles förtjusta i vår kalkiga lera.

Läkemagnolia (kanske för sista gången på bild)

Här och där i djungeln dyker det också upp överaskningar. I den här krukan där det annars bor en sörmländsk äkta valnöt (en ny Enhörnaklon vi fått tag på) tycks vi också ha petat ner två avokadokärnor i somras. Åtminstone tycks det vara två sådana plantor som nu otippat tittar upp. Dessa kommer inte att prövas på friland!

Advokatpäron sitter ting

Men allt är inte frid och fröjd. En fullkomlig invasion av bladlöss har också förstått att uppskatta vinterförvaringen detta år. Se bara på bornholmsfikonet här:

- "Ummm... sydsluttning, påtaglig sötma och fruktighet, lakrits, läder och
blåbär. Tydlig karaktär av Smyrnafikon och du frågar mig!"
- " Sluta böga dig, Sebastian. Du är fan ingen vinlus! Och stäng munnen när du tuggar!"

Allra värst är det för vår änglatrumpet. Tydligen är inte detta narkotikaklassade preparat lika giftigt för löss som för oss, eller? Måtte risken för nattfrost snart vara över så att vi får ta ut och rengöra dig!

Nedlusat raveparty on acid. Don't try this at home, will you!

4 kommentarer:

 1. Dagens belöning för smygbloggande från jobbdatorn: en otroligt underhållande liten konversation mellan bladlöss på fikon. Tack för den!

  SvaraRadera
 2. Tja, man får ta det med humor. De här killarna är annars mer jobbiga än komiska.Du skulle bara höra när de stand-up-kväll - riktigt tragiska tillställningar.

  SvaraRadera
 3. Haha! Jag har läst er blogg i ungefär 1 år men brukar inte kommentera. Men nu måste jag bara säga att ni är så himla roliga! :)Tack!

  SvaraRadera
 4. Du är allt för vänlig Elin!:-D
  Kul att du gav dig tillkänna!
  Vi undrar ju ibland vilka ni är.

  SvaraRadera