tisdag 31 augusti 2010

Trädgårdstur till Tallinn

I fjol for arboarkticerna på en mycket lyckad trädgårdsresa till Helsingfors. I år styrde vi i stället kosan mot den erkänt vackra huvudstaden på andra sidan Finska viken – det estländska Tallinn.

Vy från Domberget över den världsarvsskyddade Gamla staden i Tallinn

Tallinns främsta varumärke är väl snarare den medeltida stadskärnan än några grönområden, men faktum är att det redan omedelbart utanför den åldersstigna stadsmuren ligger sevärda parker. Under vårt besök i mitten av augusti pågick för övrigt en liten blomsterfestival i en av dessa, där en av programpunkterna var en designtävling av gröna rum. Esternas fantasi, kreativitet och goda smak övertrumfade med råge den som kända svenska trädgårdsdesigners av någon obegriplig anledning lyckats lura omvärlden att de besitter.

På gångavstånd från stadskärnan ligger också det mycket stora och trivsamma rekreationsområdet Kadriorgparken. Det hela påminner på flera sätt om Hagaparkens förhållande till Stockholm, med skillnaden att Kadriorg är bättre skött och mindre urskogslik, vattnet intill är öppet hav och inte Brunnsviken och Peter den stores sommarslott i barockstil är en betydligt större sevärdhet än det numera staket-, idegranhäck- och kamerakringgärdade Haga slott.

Peter den stores nästan obegagnade sommarresidens i Kadriorgparken

Ytterligare ett stycke längre ut åt samma håll ligger Tallinns botaniska trädgård. I ett land berömt för sina barrväxter och klematis hade vi kanske i ärlighetens namn förväntat oss mer av denna. Men det måste också vara svårt för denna förhållandevis unga institution att bli jämförd med förra årets supersuccé – Helsingfors botaniska trädgård. En febril byggaktivitet rådde dock överallt i parken intill Piritaån. Bland annat kommer det redan ganska sevärda växthuset inom kort att bli mer än dubbelt så stort – så vi gissar att Tallinns botaniska har framtiden för sig.

Interiör i växthuset i Tallinns botaniska trädgård

Tallinn i all ära men frågan är ändå om inte resans clou var den hyrbilresa sex mil söderut som vi företog oss en dag. Ja, kanske inte själva resan, men väl målet – en av Nordeuropas absolut bästa handelsträdgårdar – Nurga Puukool, just intill stora landsvägen till Haapsalu. Visserligen hade vi i förväg studerat plantskolans överdådiga sortiment på nätet men att plötsligt befinna sig i detta eldorado av sällsynta exoter av utsökt kvalitet men med skrattretande låga priser var så overkligt att man nästan bara stammade och kände sig handlingsförlamad.
Nurga Puukool - den klart bästa plantskola vi någonsin besökt

Eftersom vi denna gång hade tagit flyget till Estland blev det heller ingen tokshopping. Endast sex små barrväxter som befriades från jord och krukor och sedan staplades i en shoppingkasse blev utgången av besöket (mer om dessa plantor inom kort). Men nästa år måste vi verkligen åka dit i egen bil och fullkomligt ge oss hän. Eller finns det någon som vill samåka i en hyrbuss?

4 kommentarer:

 1. Oj, till den handelsträdgården skulle jag vilja fara. Jag förstår att ni blev handlingsförlamad det skulle jag lätt bli.
  Jag vill ju ha allt.

  Kanske en resa till Estland blir nästa mål.

  Tack för inspirationen.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 2. Ja gör det. Vi tror inte du skulle ångra dig. :-D

  SvaraRadera
 3. Himmel, vilken utflykt! Den där plantskolan hänger jag gärna med till:) Ge mig hän åt tokvackra, tokhärdiga och tokbilliga klematis gör jag gärna. Ni kan ta barrväxterna;)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. Schysst deal.
  Fast just för klematis finns det ännu bättre plantskolor i Estland. Men vi hittar dit med.
  ;-D

  SvaraRadera