onsdag 25 augusti 2010

På Ockelbofronten intet nytt

Under rubriken Överskattade besöksträdgårdar har vi understundom varit ganska beska i tonen. Om det kan man tycka vad man vill - somliga har uppskattat vår ärliga (och naturligtvis högst subjektiva) åsikt medan andra studsat vid åsynen av recensioner som tidvis osat ganska tät svavelrök.

En av trädgårdarna som fått sig en rejäl känga är Wij trädgårdar i Ockelbo. Vi sågade parken jäms med fotknölarna i januari 2009.

I början av augusti i år befann vi oss ånyo på genomresa i den trakt som prins Daniel med sådan genomslagskraft pekat ut på alla svenskars bilkartor (något som säkerligen gynnat även Wij trädgårdar). Kanske hade samvetet börjat ömma en smula över våra tidigare hårda ord - eller så var det helt enkelt bara så att vi började bli en smula hungriga - men vi bestämde oss i alla fall för att ge Lars Krantz flaggskepp en ny chans - och samtidigt få oss något till livs.

Åh, vad vi hoppades få revidera våra åsikter! Ingen hade blivit gladare än vi av att få göra avbön och erkänna att Wij är något unikt och skönt!

Men tyvärr. Wij trädgårdar är inte för oss. Wij säger oss inget, slår inte an någon sträng i vårt inre och bjuder allra minst på några växtmöten - inte vid förra besöket och inte vid detta. I Wijs dåligt ihoptråcklade lapptäcke av spretig konst och spridda installationer står växterna allt som oftast som stela statister i bakgrunden. Och vad är väl en trädgård som inte bjuder på några växtmöten, även om den visar upp aldrig så många upp-och-nedvända rotstubbar, marmorblock på singelunderlag eller aluminiummurar?

Efter en besviken rundvandring avslutade vi vårt besök med en runda i trädgårdens shoppingbod. Där fann vi besökets absoluta lågvattenmärket i form av... detta. Blåsippor i all ära - men ETTHUNDRATJUGO kronor för en helt och hållet vanlig Hepatica nobilis?

Blåsippor, månne i platina?

En spännande sak hittade vi dock i parken! Alldeles intill cafeet växte en så kallad flygrönn, det vill säga ett rönnskott som grott i en klyka i en gammal lönn. Flygrönnar sägs skydda mot allehanda trolldomar och dåligt väder, så kanske står Wij trädgårdar, trots alla sina brister, ändå under beskydd från högre makter. Så vilka är väl vi att bråka med dem...

Rönn i lönn

9 kommentarer:

 1. Jag är iallafall glad över er ärlighet, och alla kan ju inte tycka om samma sak!
  Så fortsätt i samma anda!
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 2. Det var rart sagt Ullis! Tack! :-)

  SvaraRadera
 3. Jösses, jag kanske kan bespara mig en lång och kostsam resa:)
  Ha det gott och tack för alla snälla, hissande kommentarer hos mig. Tur man är på rätt sida om staketet, puh;)
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. Ja, de måste sannerligen vara gyllene, de där blåsipporna!?:)

  Go´kväll,

  Rebecca

  SvaraRadera
 5. Madame, ja det är väl på sin plats att påpeka att vi ALDRIG ens skulle yttra - eller ens tänka! - slika spydigheter om trädgårdar som inte på ett eller annat sätt är kommersiella eller i alla fall med syftet att locka besökare. Privata hemträdgårdar, även om de kanske är öppna för besökare vid vissa tillfällen, är något helt annat och där ser man sig omkring med en annan typ av ögon ;-)

  SvaraRadera
 6. kanske är det det blå blodet som spillt över i nye prinsens trakter - och påverkat priset på allt i den kulören?

  SvaraRadera
 7. Nja, det är ju just det. Blått blod är ju knappast någon ymnighetsvara i det svenska kungahuset. Inte de 192 senaste åren i alla fall och särskilt inte nu. Vare sig ätten Bernadotte eller Westling har ännu introducerats i Riddarhuset.

  SvaraRadera
 8. Så träffande kommentarer om Wij Trädgårdar. Vi blev helt förbluffade över detta plottriga ställe som mer påminde om en tillfällig trädgårdsutställning än en genomtänkt trädgård eller park. Det var ingen som helst kontakt mellan de olika delarna. Köpte en trädgårdstvål i butiken, hade ingen tanke på att köpa någon vanskött planta till hutlöst pris.

  SvaraRadera
 9. Jag var på besök 2014 på sensommaren och uppskattade verkligen 'Skogens Trädgård' och även en hel del annat. Se bara! HÄR: http://rubensrabatter.blogspot.se/2014/08/wij-skogens-tradgard.html
  och HÄR:
  http://rubensrabatter.blogspot.se/2014/08/mera-fran-wij-tradgardar.html

  Ha det gott! Hälsa Rolf!
  /Ruben

  SvaraRadera