tisdag 3 augusti 2010

Månadsbilden nummer 7: Högsommarstiltje

Juligrönska

Sent omsider kommer vi på att vi lämnat juli månad bakom oss, för flera dagar sedan. Så kan det gå, när semesterdagarna gör det oväsentligt att hålla reda på vardag, helg och datumnumrering.

Även i rabatten råder ett dämpat lugn. På andra sidan huset skriker frivola rudbeckior med mättade färger, men i Lavrabatten är det just nu lite tunnsått med blomning. Ja, om man inte räknar bolltistlarna förstås, som till fjärilars, humlors och getingars stora glädje äntligen blommar. Som kontrast till de manshöga bolltistlarna blommar även några av de raraste småttingarna - de där som kräver att man kryper intill och talar vänligt och gullar lite.

Småtting 1: Hosta 'Blue Mouse Ears'


Småtting 2: Allium kansuense

Kanske kommer nästa månadsbild bjuda på nya vyer. Ett av de tänkta semesterprojekten är att utöka rabatten med ett ben mot gräsmattans mitt, med både nya rabattdelar och ett upphöjt stenparti. Stenar har redan lagts på hög och i en skuggig hörna intill huset står en mängd spännande växter och väntar på nytt hem. Vi hoppas att de hinner flytta in och göra sig så hemmastadda att nästa månadsbild kan bjuda på inflyttningsfest!

Porslinsanemonen, Anemonopsis macropylla,
har nästan lika vackra knoppar som blommor

2 kommentarer:

 1. Jag är nog bara trött, men jag läste "julgrönska". Så fel det kan bli, långt borta är ju snön. Snygg sväng har den, rabatten, och ser så välansad ut från ogräs att jag blir generad över mina (jag drabbas av ogräsrensarvägran redan i mitten av juni varje år).

  SvaraRadera
 2. Vad härligt det är med nya rabatter! Tungt att anlägga, men ack vad fint det blir och ny plats till väntande plantor.
  Ha det gott,
  Charlotta
  P.S. Visst är det Karlskronaporslin vi har. Ärvt av våra morföräldrar:)

  SvaraRadera