tisdag 20 juli 2010

Kung Gösta den första

Det är som sagt inte bara gräsmattan som lider av torkan. Till exempel har vår ornäsbjörk Gösta I på Åsen bestämt sig för att det redan är slut på sommaren och därför svidat om till sin gula höstmantel.


Kung Gösta I af Wassbo har beordrat höstens ankomst

Annars är Gösta en ädel och ovanligt äkta ornäsbjörk, inhandlad som han är på plantskolan i Wassbo i Dalarna, bara en stenkast från Ornäs, där hans anfader i rakt nedstigande led påträffades år 1767. Han är således långt ifrån de plebejer till tyska fransbjörkar som av misstag planterades ut över hela landet, när ornäsbjörken utsågs till Sveriges nationalträd 1985. Fast det är å andra sidan en av våra favorithistorier som vi inte gärna hade varit utan ;-D.

5 kommentarer:

 1. Hahahaha! Tyska fransbjörkar alltså! Den storyn lägger jag beslag på och sprider vidare.
  Stackars Gösta.
  Har ni verkligen inte fått en droppe regn ÄN?!

  Och så tackar jag för upplysningarna om hålrot och husdjursmedicin. Något att slå sig på i större skala. Kanske Henåns apotek vill köpa? Vår hålrot håller på att ta över hela klosterruinen. Det var ett stort misstag att plantera den där. Maken håller inte med. Han tycker den "fyller bra".Vilket är alldeles riktigt. Men vi har olika uppfattning om det är positivt eller negativt.

  SvaraRadera
 2. Vi hoppas att det inte är en sorgmantel, med något lämpligt requiem trudeluttat i bakgrunden. Kort sagt, vi hoppas ni också nästa säsong kan utbrista "Leve kungen!".

  SvaraRadera
 3. Nej, tyvärr fortfarande inte en droppe regn. Även vi är lite kluvna till hålrotens invasion. Men så länge den sker där det går att klippa vid behov kan man väl gilla läget.
  På lördag kan det komma en skur, säger SMHI. Men det är för långt dit för att vara någon säker prognos. Förmodligen blir det inget den här gången heller. Fast vi är vana. Gösta också. Inte abdikerar han för något så trivialt som en regnfri sommar. Nej, inte är det någon sorgmantel inte. Här snackar vi äkta gyllenskinn med guldgaloner. Gösta kan man alltid räkna med. Värre är det med hans små exotiska glasbjörksläktingar (t.ex vår favorit Betula sp Chi-sj 475), som redan tappat alla blad. Där är vi mer oroliga.

  SvaraRadera
 4. Inget regn än? Märkligt. Jag tror inte ni dansar med tillräcklig inlevelse...

  SvaraRadera
 5. Tough guys don´t dance!
  Eller rättare sagt hur skulle vi hinna med det mellan vattningarna?
  Nu är lördagsskurarna på prognosen också borta. Nästa hopp står till måndag.

  SvaraRadera